Gå direkt till textinnehållet

Tidskriftsdagen/Årets journalist: Hägrande helheter

Per J. Andersson, tillförordnad chefredaktör på Vagabond, utsågs till Årets journalist på Tidskriftsdagen. De sammansatta beskrivningarna av andra länder var det som gav honom priset.

Hur skulle du vilja beskriva din resejournalistik?

– Jag vill berätta om världen på ett sätt som får den att hänga ihop. Ofta beskrivs utlandet enligt den retorik som gäller i respektive genre, antingen ett okomplicerat paradisliv eller katastrofer och krig. Jag försöker beskriva länder så att flera sidor syns. En resejournalistik som vill visa världen som den är, fast i läcker förpackning.

Är det något konkret reportage som du är speciellt nöjd med?

Annons Annons

– Jag började skriva för Vagabond redan när den startade 1987 och gjorde då ett reportage om Sri Lanka. Nyligen gjorde jag ett nytt reportage från Sri Lanka, efter att landet fått fred. Det är ett hoppfullt reportage som knyter ihop olika saker på ett sätt som jag är nöjd med.

Vad krävs för att lyckas ekonomiskt som reseskribent?

– Det är svårt i ett litet land som Sverige. Resejournalistiken är dåligt betald och det är en rätt korrumperad bransch, med mycket bjudresor. Vi har försökt hålla oss borta från det där. När man gör reportageresor utomlands måste man i alla fall se till att göra jobb till olika uppdragsgivare.

Fler avsnitt
Fler videos