Thord Eriksson öppet
kritisk mot Mats Edman

2 december, 2015

Thord Eriksson, reporter på Dagens Samhälle, berättar för Journalisten om resan från att vara en av tidningens mest privilegierade journalister till att vara en av dem som krävt chefredaktören Mats Edmans avgång.

Journalisten berättade i går om konflikten på SKLs tidning Dagens Samhälle. Den lokala fackklubben har lagt ned verksamheten i protest mot att VDn och chefredaktören Mats Edman inte levt upp till lagens krav på förhandlingar vid omorganisationer, arbetstagarrepresentanterna har lämnat bolagsstyrelsen och åtta journalister har riktat en misstroendeförklaring mot Edman och krävt hans avgång. Allt under hösten.

Flera journalister är sjukskrivna som följd av det dåliga arbetsklimatet. En av dem är författaren och reportern Thord Eriksson, som bland annat gjorde Dagens Samhälles stora granskning av händelserna på Koppargården 2011 och 2012, i den så kallade Carema-skandalen.

Efter att Journalistens artikel publicerats har han gått med på att ställa upp på en intervju.

– Den situation som finns beskriven artikeln har varit långdragen. Ägarna har haft kännedom om att det förekommit problem under lång tid, säger Thord Eriksson till Journalisten.

– Ändå har det inte hänt någonting. Trögheten har varit slitsam. Att det hela nu har drivits till sin spets under hösten är i stora delar ett resultat av att vi är några relativt nyanställda journalister som har nått vägs ände. Det har funnits en uppgivenhet på redaktionen och en utbredd tystnadskultur. De som tidigare under åren opponerat sig har gjort sig omöjliga och lämnat tidningen – det har skapat rädsla hos dem som stannat kvar. Nu är vi ett antal journalister som tror att det går att göra något åt saken, och har valt att agera.

Thord Eriksson är en av de åtta journalister som skrivit under misstroendeförklaringen mot Mats Edman. Han påpekar att de åtta utgör halva redaktionen när chefer räknas bort.

– Man ska komma ihåg att Mats Edman är en slipad och skicklig publicist som gör mycket som är väldigt bra. Det här handlar för min del i första hand inte om publicistiken, utan om ledarskapet, säger Thord Eriksson.

Som tidningens Carema-grävare måste du ju ha haft en privilegierad ställning på redaktionen. Nu är du sjukskriven på grund av en konflikt med chefredaktören, hur har du hamnat i den situationen?
– Det stämmer att jag har haft en privilegierad ställning. Min egen resa började när jag såg hur andra, som inte var lika privilegierade, blev behandlade. Dagens Samhälle är en arbetsplats där medarbetare behandlats olika beroende på vilka de är. Mest tydligt är att kvinnliga medarbetare generellt har behandlats mindre respektfullt än manliga kolleger. Jag har kommit till den punkten att jag just på grund av det måste agera. Jag hamnade i en position jag inte kände mig bekväm med.

Kan Mats Edman sitta kvar?
– Det är andra som ska avgöra den saken, det är SKLs tidning. Men jag kan inte tro att en tidningsägare inte lyssnar när de kommer så kraftig kritik mot chefredaktören. Inte minst när det gäller de arbetsrättsliga överträdelserna; SKL är en arbetsgivarorganisation och borde som sådan vara mån om att spela enligt reglerna.

Tidningens styrelseordförande Julia Branting säger att man vidtagit åtgärder, räcker inte de?
– Det har pratats om åtgärder. Jag har inte märkt något av dem. Den kritik jag och andra har riktat har knappt ens bemötts. Just nu är känslan snarare att vi bara har varit jobbiga och ska hålla tyst och rätta in oss i ledet igen.

Kommentarer

Det finns 7 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lisa Läsare ons, 2015-12-02 11:39
Tack Thord för att du vågar säga det som andra inte vågat knysta om på grund av chefredaktörens härskartekniker. Det du säger är helt överensstämmande med verkligheten, till exempel behandlar Edman kvinnliga medarbetare sämre än manliga. Nu är tiden inne för en ny chefredaktör. Tidningen och dess medarbetare måste få den ledare de förtjänar.
Inlagt av Håkan Marklund ons, 2015-12-02 11:39
Det här blir ju bara värre och värre. Välrenommerade och respekterade politiker som Lena Micko, Emil Broberg, Karin Thomasson, Anders Knape, Lennart Gabrielsson och Carola Gunnarsson sitter i SKL:s styrelse. De måste agera mot mobbning och negativ särbehandling av kvinnor. Hur länge ska chefredaktör Mats Edman få missbruka sin roll i SKL:s namn?
Inlagt av Ett annat persp... ons, 2015-12-02 21:13
Mats Edman är med största sannolikhet en dålig chef. Och skapar vantrivsel. Men varför har det blivit så vanligt och tydligen ok att sjukskriva sig så fort man är oense med chefen? Hur kommer det sig att F-kassan godkänner detta. Varför skriver ingen om detta?
Inlagt av Rikard tors, 2015-12-03 13:41
Hej. Sjukskriven pga konflikt med chefredaktörer? I vilken förteckning över sjukdomar förekommer denna diagnos? Verkar smörigt av vara journalist. Om Eriksson är så psykiskt nedbryten att hans arbetsförmåga faktiskt är nedsatt (vilket skall avgöras av psykolog och ev psykiatriker) så är tyvärr hans vittnesmål dels en partsinlaga (vilket det är oavsett) och dels mindre trovärdigt då det kommer från en dokumenterat labil person. Alternativt att vissa yrken är mer jämlika än andra när det gäller sjukskrivningar. Personligen lutar jag åt att det finns en ideologiskt driven klick som vill bli av med en chefredaktör som tar sitt journalistiska opartiskhets-ideal på allvar, och därför blir utsatt för diffusa anklagelser. Avsaknaden av konkretion är högst påtaglig, och obehagligt välbekant från hur personer som inte rättar sig efter en ideologisk värdegrund brukar behandlas. Med förbehåll för att jag spekulerar, Kamratliga hälsningar, Rikard, lärare
Inlagt av JW mån, 2015-12-07 16:15
Det är väl även arbetsgivaren som tycker det är praktiskt att missnöjda sjukskriver sig. Längre sjukskrivningar krävs det dock läkarintyg ovillkorligt det är inget arbetsgivare och anställd kan bestämma om själva. Men sedan att t.ex. depression eller utbrändhet skulle göra en person otillförlitlig är helt fel och en farlig inställning som skulle betyda att de drabbade inte har ngn chans att själva diskutera sin situation. Att det inte finns så mkt konkreta exempel är nog för att han inte vill hänga ut detaljer om tredje person. Om Eriksson gjorde Carema-reportagen (som stödde Carema mot DN:s granskning) skulle jag inte tro att han ideologiskt står så långt ifrån Edman.
Inlagt av Utan att fråga tis, 2015-12-08 08:20
Lisa Läsare, varför tror du att Edman behandlar kvinnor sämre än män? Uttala dig inte om saker som du inte vet något om, och särskilt inte när det gäller en person.
Inlagt av Lisa Läsare tis, 2015-12-08 21:44
"Utan att fråga" undrar varför jag skriver att jag "tror" att Edman behandlar kvinnor sämre än män. Mitt svar är att jag vet att han gör det. Men hur jag vet berättar jag såklart inte. Jag röjer inte mina källor. Det är snarare du som inte ska uttala dig då du inte vet hur det kan gå till inne på redaktionen.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies