Tankesmedjor kräver att UD agerar mot Kina

8 september, 2021

De tre tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro kräver att UD kallar upp Kinas ambassadör Gui Congyou efter ambassadens angrepp på tankesmedjan Frivärld och på svenska journalister och debattörer.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Lisa Pelling, chef Arena Idé, Ulrica Schenström, vd Fores och Benjamin Dousa, vd Timbro, att Kinas försök att tysta en svensk tankesmedja ”överträder en röd linje som måste få konsekvenser”.

Bakgrunden är tankesmedjan Frivärlds rapport Draken som ändrade taktik, som granskade den kinesiska ambassadens mejl och brev till svenska journalister och politiker. Efter rapportens publicering lade den kinesiska ambassaden upp ett uttalande där de kallade rapporten för ett missbruk av yttrandefriheten.

”En diktatur som talar om att världen är bättre utan en tankesmedja och dess medarbetare kan inte få stå oemotsagd av det svenska samhället. Det blir särskilt allvarligt när det handlar om en granskning som handlar om försök att skrämma svenska journalister, debattörer, forskare och politiker till tystnad”, skriver företrädarna för de tre tankesmedjorna och uppmanar övriga offentliga aktörer att visa solidaritet med Frivärld.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Urban Önell ons, 2021-09-08 18:01
Den kinesiska regimen är löjlig. De avskyr hur andra använder vår yttrandefriheten för att föra fram obekväma sanningar om Kina. Men bojkotta då den yttrandefrihet som ni inte unnar andra att utnyttja.
Inlagt av Lars Johansson ons, 2021-09-08 19:16
Vi journalister borde granska kampanjen mot Kina, inte understödja den. Har inte Kinas ambassad rätt att yttra sig? Har de brutit mot lagar eller regler?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies