Gå direkt till textinnehållet

Tankesmedjor kräver att UD agerar mot Kina

De tre tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro kräver att UD kallar upp Kinas ambassadör Gui Congyou efter ambassadens angrepp på tankesmedjan Frivärld och på svenska journalister och debattörer.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Lisa Pelling, chef Arena Idé, Ulrica Schenström, vd Fores och Benjamin Dousa, vd Timbro, att Kinas försök att tysta en svensk tankesmedja ”överträder en röd linje som måste få konsekvenser”.

Bakgrunden är tankesmedjan Frivärlds rapport Draken som ändrade taktik, som granskade den kinesiska ambassadens mejl och brev till svenska journalister och politiker. Efter rapportens publicering lade den kinesiska ambassaden upp ett uttalande där de kallade rapporten för ett missbruk av yttrandefriheten.

”En diktatur som talar om att världen är bättre utan en tankesmedja och dess medarbetare kan inte få stå oemotsagd av det svenska samhället. Det blir särskilt allvarligt när det handlar om en granskning som handlar om försök att skrämma svenska journalister, debattörer, forskare och politiker till tystnad”, skriver företrädarna för de tre tankesmedjorna och uppmanar övriga offentliga aktörer att visa solidaritet med Frivärld.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos