Gå direkt till textinnehållet
Sydsvenskan i Malmö.
Foto: Tor Johnsson

Sydsvenskan och HD vill minska användningen av bemanningsbolag

Som en anpassning till nya lasregler kommer Bonniers tidningar i Skåne att minska användningen av bemanningsbolaget Marieberg Media. Nu planerar de istället att anställa direkt på tidningarna.

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad planerar för en omorganisation. Syftet är att växla från att ha personal genom det Bonnierägda bemanningsbolaget Marieberg Media till att anställa direkt i tidningens eget bolag.

– Det här är ett förslag som håller på att utarbetas kring vikariehanteringen och som vi diskuterar tillsammans med facket, säger Jonas Kanje, chefredaktör för Sydsvenskan.

Bakgrunden till förändringen är de nya lagreglerna som trädde i kraft 2022 och mer specifikt den nya reglerna kring uthyrning av personal. Personer som varit anställda i 24 månader på en arbetsplats via ett bemanningsbolag ska enligt lagen erbjudas fast tjänst på det bolag de arbetar för. I tidningsvärlden innebär det att en person som jobbat två år på en redaktion via ett bemanningsbolag ska få en fast tjänst eller motsvarande i tidningens bolag. I oktober är det två år sedan lagen trädde i kraft, och då kommer den för första gången att hamna i ett skarpt läge. Det finns också en möjlighet i lagen att arbetsgivaren, för två månadslöner, kan köpa sig fri från åtagandet.

Annons Annons

– Lagen har förändrats på ett väldigt tydligt sätt och då ser vi att vi måste möta den nya lagstiftningen. Vi måste tänka om totalt hur vi jobbar med vikarier. Nu ser vi över hur vi ska göra det på ett bra sätt, säger Jonas Kanje, och lägger till:

– Det har varit en ganska lång process att förstå den nya lagen och hur vi ska göra det här på ett bra sätt, säger han.

Jonas Kanje poängterar att det fortfarande rör sig om ett förslag. Men idén är att använda de pengar som idag går till att ta in personal på korta vikariat via bemanningsbolag till att istället fastanställa. Då ska behovet av att ta in vikarier minska.

– Vi kommer inte ha så många korta inhoppsvik. Vi försöker bygga en ny organisation som klarar av att absorbera att personer är borta på grund av sjukdom, komp eller kort ledighet utan att ta in vikarier, säger Jonas Kanje.

Tidningarna planerar att fortsätta anlita Marieberg Media för exempelvis sommarvikariat eller längre inhopp framöver, säger Jonas Kanje.

– När någon tar tjänstledigt för att skriva en bok, gå en utbildning eller föräldraledighet, kommer vi fortsätta att använda Marieberg Media. Men även där förändras ju förutsättningarna. Tidigare har vi kunnat använda samma vikarier under långa perioder, säger Jonas Kanje.

Marieberg Media hyr ut vikarier till alla Bonniers titlar, och till vissa andra redaktioner. Mathias Gurestam är verksamhetschef på Marieberg Media. Han säger att det i dagsläget är svårt att spekulera i hur den nya lagen kommer att påverka bolagets verksamhet.

– Det är jättesvårt att veta hur det här kommer att påverka bemanningsbolag över huvud taget. Vi vet fortfarande inte vad konsekvenserna av lagen blir för oss som bemanningsbolag eftersom det är först i oktober i år som den testas skarpt. Våra kunder kan ju välja att köpa loss alla konsulter för två månadslöner, anställa fler eller sluta anlita konsulter som varit inne i två år och, på tjänstgöringsorter där det är möjligt, anlita någon annan. Det får vi se längre fram, säger Mathias Gurestam.

Marieberg Media har fått besked om förslagen på förändringarna i Skåne, men vet ännu inte konsekvenserna av dem.

Enligt planen ska tjänsterna utlysas externt. Det har mött kritik av facket på Marieberg Media, som menar att deras medlemmar, som jobbat uppemot 10 år på tidningarna, bör erbjudas de fasta tjänsterna först. Läs mer om fackets kritik här.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos