Gå direkt till textinnehållet

Sydöstran nekas ackreditering till Sweden Rock

Sydöstrans reportrar och fotografer nekas ackreditering till årets Sweden Rock-festival. Enligt tidningen beror det på granskningen av Sweden Rock festival ABs ekonomi och ägarförhållanden. Men pressansvarig för festivalen förnekar att så är fallet.

Det var när den konkurshotade festivalen vände och blev en ”vinstmaskin” som Jörgen Klinthage, reporter på tidningen Sydöstran, började fundera kring ekonomin och ägarförhållandena i bolaget. Han ställde sig frågan vilka som var ägare och vem som tog vinsten? Granskningen visade på en invecklad ägarstruktur, med ett holdingbolag som i sin tur kontrollerades av två andra företag. Och delägare som tidigare varit försatta i personlig konkurrs, men som efter vändningen 2006 tog ut höga vinster.

Enligt Sydöstran uppskattades inte rapporteringen av aktieägarna, och Jörgen Klinthage fick motta hot om stämning om han fortsatte sin granskning. En annan journalist på tidningen har i dag tagit över rapporteringen.

– Jag var först inte beredd på den starka reaktion som jag fick av Sweden Rocks ägare, och jag kände även ett visst obehag över de hot som framfördes. Granskningen var också resurskrävande, säger Jörgen Klinthage.

Annons Annons

Sweden Rock-festivalen är en stor händelse i Blekinge, som Sydöstran bevakar varje år och som ges stort utrymme i tidningen. Gunnar Svensson, chefredaktör för Sydöstran, säger att det alltid är positiv rapportering och han är besviken över bemötandet.

– Det är upprörande att ägarna inte klarar av en kritisk granskning. De borde vara mer professionella än så, säger Gunnar Svensson.

Trots nekad ackreditering kommer tidningen inte att sluta med sin granskning. Gunnar Svensson säger att de snarare blivit mer angelägna om att fortsätta. Och de kommer att bevaka festivalen i år, precis som tidigare.

– Givetvis kommer vi att bevaka festivalen i år också. Det finns andra sätt än via ackreditering, säger Gunnar Svensson som inte vill avslöja riktigt hur de tänker gå till väga. Han tillägger också att det ska bli intressant att se hur andra medier reagerar på att arrangörerna nekar Sydöstrans journalister tillträde.    

Martin Forssman, pressansvarig för festivalen, säger att omkring sex-sjuhundra journalister ges ackreditering till festivalen varje år. Och han tillägger att de inte har någon skyldighet att släppa in alla journalister gratis.  Anledningen till att de i år nekar Sydöstrans journalister ackreditering beror på många år av publicerade artiklar som innehållit felaktigheter.

– I princip varenda artikel har innehållit något fel. Ibland skriver tidningen om saker direkt tagna ur luften, och efter intervjuer blir jag nästan alltid felciterad.

Arrangörerna för Sweden Rock-festivalen har tröttnat på den felaktiga rapporteringen och Martin Forssman säger att de hellre ser att Sydöstran inte publicerar någonting alls. Att tidningen straffas för sina artiklar om ekonomi och ägareförhållanden stämmer inte, säger Martin Forssman. Han tillägger att många andra tidningar har rapporterat om ”värre saker”. Huvudproblemet ligger just i att de upplever försumlighet från Sydöstrans journalister.      

Att Sydöstran i framtiden kommer att få ackreditering till festivalen är inte uteslutet, säger Martin Forssman.

Fler avsnitt
Fler videos