Gå direkt till textinnehållet

SVT visade nazistfilm för tidigt

SVT kritiseras av Granskningsnämnden för att ha sänt Världens historia: Nazisternas bekännelser för tidigt på kvällen.

Den två timmar långa granskningen av nazismens illdåd, med originaltiteln Inside the SS, sändes med start klockan 18.30, en tidpunkt då varsamhet enligt sändningstillståndet ska iakttas i fråga om våldsskildringar.

Programmet innehöll autentiska bilder och sekvenser från bland annat koncentrationsläger och avrättningar. Granskningsnämnden konstaterar att även om SVT blurrat och lagt in fler svarta rutor än i originalfilmen så innehöll programmet flera scener med våld och effekter av våld som kan verka skrämmande för barn.

Att den svenska speakerrösten beskrev avrättningsmetoder gav tillsammans med bilder ”ett relativt stort utrymme för barn att ändå uppfatta olika skeenden”, enligt nämndens beslut.

Annons Annons

Den valda tidpunkten för sändningen av programmet strider därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Däremot håller Granskningsnämnden inte med anmälaren om att den svenska speakerrösten inte i tillräcklig grad tog avstånd från den i filmen förekommande nazistpropagandan. ”De yttranden som gjordes av de före detta SS-medlemmarna och den antisemitiska propagandafilmen presenterades som en rasistisk sådan. Enligt nämndens mening var programmets utformning inte uppenbart kränkande”, står det i beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos