SVT vill gå tillbaka till Sam Nilssons modell
Utöver chefskrisen på Sveriges Television har de ständiga omorganisationerna av företag och företagsledning skapat oro på SVT.
Utöver chefskrisen på Sveriges Television har de ständiga omorganisationerna av företag och företagsledning skapat oro på SVT.
Så sent som i våras genomförde SVT en ny ledningsorganisation. Den innebar att den nya företagsledningen fick två beredande organ:
enhetsledningen under VD Maria Curman,
programledningen under programdirektören Mikael Olsson.
Underställda enhetsledningen och VD blev sex enhetschefer, som ersatte de tidigare distriktscheferna. Nio genreansvariga (för sport, underhållning, kultur etcetera) underställdes programchefen Mikael Olsson.
– Man ville på ett tydligare sätt få programfrågorna i fokus i ledningens arbete och få till stånd samlade och gemensamma diskussioner inom SVT om programformer, till exempel drama, säger SVTs informationschef Jan-Olof Gurinder. Samordningen syftade inte till konformism, tvärtom. Det finns exempel på att olika distrikt huggit på samma tema. Samma tendenser har funnits inom genrerna fritid och fakta och i produktionen av underhållning.
Men redan från början fanns ett missnöje med att makten över programverksamheten fråntogs de tidigare förhållandevis självständiga distriktscheferna. Förändringen uppfattades som en centralisering.
Den nya modellen medförde också att de genreansvariga fick en hård arbetsbelastning eftersom de utöver genreansvaret även skulle fungera som exempelvis programchefer.
Vid en ledningskonferens den 28 november meddelade så Curman och Olsson att ledningsorganisationen på nytt skulle göras om.
Nu ville de ersätta de nio genreansvariga med ett mer begränsat antal programområdesansvariga underställda programdirektören.
Enligt det nya förslaget ska dessutom de nuvarande högsta beslutsinstanserna, företagsledning, enhetsledning och programledningen, slås ihop till en enda företagsledning.
Alexandra Hedberg, ordförande i SVTs journalistklubb, ser den nya, sammanslagna ledningen som en återgång till den modell som på Sam Nilssons tid kallades ”direktionen”.
Jan-Olof Gurinder är mera försiktig:
– Det är för tidigt att säga. Det kan inte uteslutas att Maria Curman mera kan komma att sköta ekonomi och administration, vilket redan nu är hennes huvudområden. Men meningen är att programdiskussion och budgetdiskussion inte ska vara skilda från varandra.
SVTs styrelse ska den 11 december ta ställning till det senaste förslaget.
Andra omvälvande förändringar har under året tärt hårt på de anställda, bland annat stora personalnedskärningar och sammanslagningarna av Rapport och Aktuellt och av samhällsprogrammen för grävande journalistik.
– När Curman och Olsson började här i vintras aviserade de att ville skära bort dödköttet, säger Alexandra Hedberg. I februari började förhandlingar om en jätteomorganisation. Det var mycket tal om självförsörjningsgrad och extern verksamhet.
Enligt Alexandra Hedberg har omorganisationen som klubbades i våras knappast hunnit prövas ordentligt förrän det är dags för en ny.
Hon anser att det har brustit i kommunikationen mellan ledning och personal. Förslag presenteras plötsligt utan att facket får säga sitt.
– Det senaste som vi absolut vänder oss emot är att ledningen utan att ha förhandlat meddelar att hälften av de regionala nyhetssändningarna på morgonen ska tas bort. Vi har begärt skadestånd för brott mot MBL, säger Hedberg.
I måndags meddelade SVT också om andra förändringar som ska genomföras vid årsskiftet. Rapport och Aktuellt byter kanal. Det betyder att Rapport kommer att sändas i SVT1 och att Aktuellt flyttas över till SVT2. Hela barnprogramsblocket ska i fortsättningen sändas i SVT2.
hl@sjf.se