Gå direkt till textinnehållet

SVT stärker bevakningen av kriget och säkerhetskrisen

Rysk mobilisering, kärnvapenhot och en världsekonomi i gungning har gjort att SVT förstärker bevakningen, bland annat med fler korrespondenter och en specialistreporter med inriktning på hybridhot och säkerhet. 

SVT gör ytterligare förstärkningar med fler korrespondenter och utrikesreportrar, en ny journalistgrupp med expertkompetens att granska uppgifter från Ryssland och Ukraina samt förstärkningar av direktrapporteringen online, skriver de i ett pressmeddelande. 

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen, berättar för Journalisten att satsningen blir möjlig bland annat genom att man ser över avtal. Att börsinfo försvinner på Text-TV är ett sådant exempel. Ledningen har också beslutat att senarelägga lanseringen av två lokala orter nästa år. 

– Det påverkar inte vår stora utbyggnad av lokala redaktioner. Vi kommer, som utlovat, nå närvaro på 50 orter nästa år, men redaktionerna öppnar nästa höst i stället för i början av året, berättar Anne Lagercrantz.

 

Fakta/ SVT:s satsningar:

  • Utökning av korrespondentverksamheten. En ny Europakorrespondent rekryteras med fokus på europeisk säkerhetspolitik och Östersjöregionen. Den nya korrespondenten ska ha sin bas i Berlin. Europakorrespondenten ersätter den tidigare tech-korrespondenten.
  • Bevakningen av Ukrainakriget förstärks genom att två Ukrainakorrespondenter utses. Korrespondenterna varvar uppdraget att bevaka kriget på plats i Ukraina med Kiev som bas.
  • En ny expertgrupp med särskilt uppdrag att bevaka Ryssland, Ukraina och angränsande länder bildas på SVT Nyheter. Utöver journalistisk analys och fördjupning ska gruppen ha särskilt fokus på att säkerställa att uppgifter, bilder och videor från området har korrekt källhänvisning och är sanna. 
  • En specialistreporter med inriktning på hybridhot och säkerhet rekryteras.
  • Liverapporteringen utökas för att i högre grad snabbt identifiera och verifiera videomaterial från sociala medier och bearbeta material från de egna utsända.
Fler avsnitt
Fler videos