Gå direkt till textinnehållet

SVT söker gratis praktikanter till Melodifestivalen

SVT söker praktikanter till Melodifestivalens deltävlingar på olika medieskolor i landet. Arbetet beskrivs som hårt, med långa arbetsdagar, men trots det får praktikanterna ingen lön. – Det är helt sjukt att SVT tycker att studenter ska jobba gratis så att de kan sända en av Sveriges största TV-produktioner, säger Tobias Welander, student på Mittuniversitet i Sundsvall.

Till produktionen av Melodifestivalens olika deltävlingar runt om i landet söker SVT nu så kallade ”passare”, som ska assistera kameramännen. I ett brev som gått ut till olika medieutbildningar på de orter där deltävlingarna hålls ber SVT lärare att ”förmedla denna möjlighet till de studenter som ni tror kan passa för uppdraget.”

Studenterna får gratis lunch och middag under de dagar arbetet gäller, men någon lön eller ersättning för resa och boende ger SVT inte. Detta upprör elever på bildjournalistlinjen på Mittuniversitetet i Sundsvall, som nyligen fick SVTs brev av kursansvarige.

– De utnyttjar branschen. Det de vill ha är duktiga, erfarna studenter som jobbar gratis, säger Tobias Welander, som går tredje året på bildjournalistlinjen.

Annons Annons

Det är inte första gången studenterna får sådana här erbjudanden, enligt Tobias Welander, men de brukar alltid få ersättning. I utbildningen på Mittuniversitetet ingår också schemalagd praktik, men även den är betald.
Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, ser dock inga problem med upplägget.

– Det här är praktikplatser, därför är det ingen lön. Vi brukar göra så här och det har aldrig varit något problem att få tag på studenter som vill ha erfarenheten.

Men även praktikanter brukar ju få lön?

– Det är väldigt olika, det finns många som inte betalar lön för praktik, säger Thomas Hall.

Men Tobias Welander tycker inte att det verkar handla om vanlig praktik.

– De vill ha gratis arbetskraft, det tycker jag framgår tydligt i brevet. Jag har svårt att tro att någon i min klass kommer att nappa på ”erbjudandet”.

Fler avsnitt
Fler videos