SVT klandras – skyller på utrymmesbrist i grafik

29 november, 2021

GRN-beslut Under partiledardebatten i SVT den 2 maj uppgavs i en grafik att 23 000 kvinnor misshandlats under 2020. I själva verket handlade det om 23 000 anmälningar. SVT skyller missen på utrymmesbrist i grafikrutan, men klandras av GRN.

I partiledardebatten i SVT2 genomfördes en så kallad ”duell” mellan två partiföreträdare i ämnet mäns våld mot kvinnor. Programledaren uppgav att under 2020 anmäldes 23 000 fall där kvinnor misshandlats av närstående, men samtidigt visades en grafik med texten ”23 000 kvinnor misshandlas”.

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) av en person som ansåg att det var uppenbart att flera av dessa anmälningar handlar om samma kvinnor som anmält flera olika våldsincidenter.

I sitt yttrande till GRN uppger SVT att skyltens utformning kunde varit något tydligare, men att ”möjligheterna att fylla sådana skyltar med ett omfattande innehåll under en kort exponering är starkt begränsad”.

Granskningsnämnden konstaterar att grafiken inte speglade vad den avsåg att illustrera, nämligen BRÅs statistik över antalet anmälda brott. ”Den grafik som användes innehöll alltså en felaktig uppgift, som inte heller blev rättad. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet i denna del”, skriver GRN och fäller inslaget.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies