Gå direkt till textinnehållet

SVT inleder försök med enmansteam

Tio tjänster för redigerare försvinner vid Nyheter och fakta på SVT samtidigt som alla journalister ska utbildas i redigering. Dessutom inleder SVT försök med enmansteam där reportern intervjuar, fotograferar och tar ljud på samma gång.

Tio tjänster för redigerare försvinner vid Nyheter och fakta på SVT samtidigt som alla journalister ska utbildas i redigering. Dessutom inleder SVT försök med enmansteam där reportern intervjuar, fotograferar och tar ljud på samma gång.

Sen i höstas är verksamheten vid Rapport, Aktuellt och ABC digitaliserad. Under det närmaste halvåret ska alla journalisterna utbildas i digital redigering för att kunna sätta ihop enklare inslag.

Journalistklubben på SVT ser möjligheter med den nya tekniken men även faror. Till exempel risken för att de resurser som frigörs skärs bort och att den journalistiska kvaliteten försämras.

– Vi ska diskutera de här frågorna med ledningen. Vi måste få till stånd någon form av kvalitetssäkring, säger Johanna Bergman, ordförande vid SVTs Journalistklubb.

Eva Hamilton, chef för Nyheter och fakta, uppger att det handlar om att journalisterna ska utföra enklare redigeringsuppgifter. Krav på att journalisterna ska göra hela inslag utan hjälp av professionella redigerare blir det inte frågan om.

Ingen löneökning pga ny kompetens

Det har även höjts röster för att journalisternas redigeringskunnande ska ge utdelning i lönekuvertet men Eva Hamilton säger nej.

– Generella lönetillägg ska inte utgå på grund av något som möjliggörs av grundläggande teknik. Däremot kan man vid individuella förhandlingar ta hänsyn till den ökade kompetensen.

Tidigare har det talats om stora personalneddragningar vid Nyheter och fakta till följd av digitaliseringen. Det enda som i nuläget återstår i den vägen är enligt Eva Hamilton att tio tjänster för redigerare försvinner till nästa vinter. Journalistklubben befarar att denna arbetsbörda istället läggs på journalisterna i och med att de lär sig redigera. Dessa frågor förhandlar klubben och ledningen om med start 23 april.

SVT har nyligen dragit igång ett projekt där fotografer och reportrar utrustas med små digitala DV-kameror. Det har öppnat för så kallade enmansteam. En som testat är reportern Erik Fichtelius som på egen hand gjort intervjuer samt tagit bild och ljud. Strax före påsk sändes hans första inslag i den vägen i SVT Morgon.

– Jag kom närmare dem jag intervjuade och fick mer spontana kommentarer, säger Erik Fichtelius. Med en DV-kamera kan jag gå runt länge till exempel i riksdagskorridorerna, skulle även en fotograf vara med hela tiden blir det alldeles för dyrt.

“Koncentrationen minskar”

På minuskontot nämner han minskad koncentration under intervjun, sämre bilder och ökad stress om han redigerar själv.

– Om tio år tror jag det är en självklarhet att journalisterna har en DV-kamera som ett komplement, säger Erik Fichtelius.

Eva Hamilton betonar att enmansteam aldrig kan genomföras på bred front eftersom kvaliteten vid avancerade jobb riskerar att bli för dålig.

Just nu söker ABC en journalist som ska bevaka Uppsala län. Den som får tjänsten kommer troligen delvis att arbeta som enmansteam. Reportern Ulf Lundin, som länge jobbat för ABC i Uppsala län, är tveksam till arbetsmetoden.

– Gäller det snabba nyhetsjobb där man ensam ska ansvara för ljud, bild, intervjuer och redigering riskerar stressen att bli för hög. Dessutom behöver man någon att bolla idéer med.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos