Gå direkt till textinnehållet

SVT har brutit förtroendet

SVT har brutit mot ett muntligt avtal med journalistklubben om villkoren för sommarvikarierande utrikeskorrar, enligt klubbordförande Petteri Karttunen.- Jag kan inte längre lita på SVT. Nu måste vi se över alla muntliga överenskommelser vi har med företaget, säger han.  Petteri Karttunen

I ett mejl signerat bland andra Claes JB Löfgren och Kiki Bek protesterar fem SVT-korrespondenter mot att SVT försämrat villkoren för sommarvikarierande korrespondenter. Det rör sig bland annat om utebliven OB- och övertidsersättning och traktamente – i stället får korrarna ett lönepåslag på 25 procent. "Det är inget annat än en kraftig lönesänkning", skriver korrarna. Och: "Vi förväntas jobba hårt och det har vi inget emot. Däremot vill vi få betalt för det".

Enligt Petteri Karttunen har journalistklubben förra våren träffat en muntlig överenskommelse med SVT om att sommarvikarierande korrar inte ska omfattas av det nya reglementet för utlandstjänstgöring. Nu har dock företaget gått ifrån avtalet – utan att informera journalistklubben.

– SVT har brutit förtroendet, säger Petteri Karttunen.

Annons Annons

Men Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT Nyheter, menar att någon sådan överenskommelse inte funnits.

– Vi har hela tiden velat att reglementet ska gälla för alla typer av utlandstjänstgöring, även sommarvikarierna. Det står heller ingenting i det om några undantag. Däremot var det förra året för sent att låta vikarierna omfattas av det, säger hon.

Hur ser du på korrarnas argument: ska de inte få betalt för att de jobbar hårt?

– Jag vet att de jobbar hårt, och det är inte meningen att man ska gå back på att åka iväg. Men de får också ersättning så fort de lämnar sin stationeringsort, och vi har ett cost of living-index som kompenserar för kostnadsläget i det land man jobbar i – om det är högre där. Men kanske hade de andra förväntningar, säger Ingrid Thörnqvist.

Petteri Karttunen är imponerad av att korrarna säger ifrån.

– Det känns väldigt bra att de vågar stå upp för det här. Men än är sista ordet inte sagt i frågan.

Frågan ska nu upp på bordet igen i en ny MBL-förhandling. Totalt skickar SVT ut åtta sommarvikarierande korrar 2011.

Fler avsnitt
Fler videos