SVT fälls för sakfel i program om skogen

10 maj, 2022

GRN-fällning Granskningsnämnden har prövat flera program och inslag i SVT om den svenska skogen och skogsbruket. Tre av inslagen fälls för att de strider mot kravet på saklighet. Bland annat återgavs informationen i två grafer på ett felaktigt sätt.

Programserien ”Vetenskapens värld: Slaget om skogen” sändes i fyra avsnitt och handlade om brukandet av svensk skog ur olika aspekter.

Serien anmäldes av flera personer och organisationer som bland annat ansåg att programmen var ensidiga och missvisande.

Granskningsnämnden anser att programmen och inslagen inte strider mot kravet på opartiskhet och de frias i huvudsak i fråga om saklighet, skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Nämnden bedömer också att programseriens utformning inte innebär ett otillåtet ställningstagande i debatten om skogsbruk. Inte heller är valet av medverkande eller det övergripande upplägget på programserien i strid med kraven.

SVT fälls dock för sakfel. Det handlar om tre inslag som strider mot kravet på saklighet, bland annat anser nämnden att informationen i två grafer återgavs på ett felaktigt sätt.

Nämnden prövade och friade även inslag i SVT Rapport och Morgonstudion om samma ämne. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies