Gå direkt till textinnehållet

SVT-chefer backar och ber personalen om ursäkt

Cheferna på SVTs lokala nyheter ber om ursäkt för arbetsmiljöproblemen som omorganisationen medfört. Samtidigt backar man från en central del i omorganisationen. Journalistklubben välkomnar ursäkten.

Tio dagar efter att omorganisationen av SVTs lokala nyheter sjösattes kom ursäkten. Strax efter klockan 17 på torsdagen publicerade Christina Ågren, programchef för lokala nyheter, samt biträdande chefen Ingvar Näslund, ett inlägg på SVTs intranät med rubriken: ”Vi tar situationen på största allvar.”

Christina Ågren (bilden) och Ingvar Näslund skriver bland annat:

”Vi har omorganiserat med goda intentioner. Vi vill göra mer relevant journalistik och nå även de som inte tittar på lokalnyheter på tv. Men signalerna från medarbetare och fack är tydliga. Det vittnas om stress, sömnproblem och oro. Så kan vi inte ha det.  

Annons Annons

Vi ska göra om och göra rätt. Justeringar behöver göras samtidigt som vi även behöver ge det lite mer tid för att inte riskera att vi också kastar ut det som är bra. Vi vill publikens bästa och alla har jobbat hårt och vi har uppnått mycket, men vi förstår att priset varit högt. Vi ber om ursäkt.”

Den centrala delen av omorganisationen av SVTs lokala nyheter är uppdelningen av de lokala redaktionerna i en online- och en broadcastgrupp, vilket Journalisten berättade om i reportaget Larmet från tv-huset i höstas. Samtliga lokalreportrar är sedan den 20 januari placerade i onlinegruppen och ska bara producera innehåll mot SVTs digitala kanaler.

Reportrarnas videoinslag ska sedan paketeras om av tv-deskarna för att kunna sändas i tv, och det är här som arbetsbelastningen blivit för hög, vilket lett till sjukanmälningar med stressymtom.

Nu backar SVT från denna centrala del av omorganisationen.

”De lokala reportrarna ska visserligen prioritera online, här har vi vår största utmaning för att bli relevanta. Men vi är inte tillräckligt många för att lokala reportrar uteslutande kan jobba mot det digitala. Lokala redaktionschefer kommer att tillsammans med tv-desk och lokal redaktion att se över hur samarbete och samnyttjande kan förbättras”, skriver cheferna i inlägget.

Hela omställningsprocessen ska utvärderas och under tiden kvarstår de extra resurser som tillförts till de lokala tv-deskarna.

Dessutom ska flera färdiga tv-inslag produceras centralt på SVT, som sedan kan kompletteras med lokala vinklar.

Ledningen har också beslutat att skapa referensgrupper där medarbetare och fack bjuds in för att delta i arbetet med ta fram åtgärder för att förbättra arbetsmiljö och flöden.

”Tack alla ni som ger allt i vardagen. Även om vi med sorg konstaterar att vi hittills inte lyckats leva upp till ambitionen om en hållbar arbetsmiljö så kommer vi inte ge oss. Vi vill uppriktigt, och tillsammans med er medarbetare, göra rätt”, skriver Christina Ågren och Ingvar Näslund.

Journalistklubben på SVT välkomnar ursäkten, och konstaterar att det är en stor åtgärd att gå ut och be om ursäkt till hela företaget.

– Jag tycker det är bra att de ber om ursäkt, och jag hoppas nu på en verklig dialog i fortsättningen. Det finns dock fortfarande mycket att leva upp till i praktiken. Vi har ett alldeles för viktigt uppdrag för att jag kan säga att jag är nöjd, men vi har idag kommit en bit på väg, säger Hanna Nyberg (bilden), ordförande i journalistklubben på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos