SVT utreder de lokala nyheterna – vill lägga ned studion i Luleå
SVT vill frigöra resurser genom att göra de lokala nyheterna i kvällssändningarna lika långa. Klubben ser en risk för snuttifiering.
SVTs lokala nyhetsprogram har tre sändningar per kväll, som är 10, 4-5 respektive 10 minuter långa. Nu ska en utredning titta på om de kan jämnas ut till samma minutantal. Utredningen ska också svara på om nyhetsstudion i Luleå ska stängas.
Utredningen har tillsatts av Nina Funke, tf programchef för lokala nyheter på SVT.
– Vi utreder de här spåren eftersom vi behöver flytta resurser mot mer journalistisk kraft lokalt. Vi behöver mer verifiering och mer granskning, mindre deskarbete och paketering, säger Nina Funke.
Från fackligt håll finns en oro för dels ökad stress för medarbetare som jobbar med tv-sändningarna, dels för att nyhetssändningarna ska bli allt för korta.
– Det finns en oro för att man kommer besluta att samtliga sändningar ska bli väldigt korta, som vår femminuterssändning idag. Ett så kort format skulle ändra sättet vi kan rapportera i tv, säger Jane Andersson, reporter på SVT i Malmö och ledamot i journalistklubbens styrelse, och fortsätter:
– Det blir svårare att ha fördjupning och svårare att jobba med dramaturgin i studion. Vi har väldigt ambitiösa tv-deskar, så det känns tråkigt om det skulle bli väldigt korta lokala tv-nyheter.
Att undvika att klippa om kan spara tid, medger Jane Andersson.
– Men det kan också vara så att det händer saker och nyhetsutvecklingen ändå kräver att man måste klippa om.
SVT Nyheter Luleå har redan gemensam utsändning med Umeå, varannan vecka. Att lägga ned studion i Luleå behöver göras på sikt för att slippa teknikinvesteringar, enligt Nina Funke.
Vad innebär det i så fall för anställda i Luleå?
– Jag tror att vi kommer att klara förändringen i Luleå utan att programledare behöver flytta.
Utredningen leds av Josefin Ziegler, chef för SVTs lokala nyheter i södra Sverige, och ska vara klar i slutet av oktober.
– Vi kan känna oro för att det ska gå så fort. Men vi får se vad det kommer ut av det, säger Jane Andersson i journalistsektionen i Skåne.