Gå direkt till textinnehållet

”Man hinner knappt gå på toaletten”

Ljudproblem, gamla sändningar som rullas ut och sex minuters förberedelser med en ensam programledare som hamnar direkt på SVT Play. De nya lokala sändningarna från SVT Nyheter har inte fått den bästa starten. I Malmö har man tvingats ta in personal från den gamla organisationen för att klara belastningen och medarbetare larmar att man knappt hinner gå på toaletten. SVT-ledningen lovar förstärkningar, i alla fall på kort sikt.

Journalistens berättade i höstas i det uppmärksammade reportaget Larmet från tv-huset om SVT Nyheters omgörning som kantats av intern kritik.

I måndags sjösattes organisationen där varje lokalredaktion alltså delats upp mellan online och broadcast. Oron bland medarbetare var stor innan sjösättningen och inledningsvis har också sändningarna haft en rad tekniska problem på flera ställen i landet.

Här är det vi fått tips om och känner till från de senaste dagarna:

Annons Annons

I Skåne och Blekinge rullade måndagens nyhetssändning 09.05 i repris på tisdagsmorgonen. Samma problem råkade Helsingborgssändningen ut för.

I Skåne försvann även en studiogäst helt plötsligt ur bild under sändning, ljudet försvann och två telegram höggs av. Vid redaktionen i Malmö har man nu satt in tre extra personer från den gamla organisationen för att klara arbetsuppgifterna, bland annat för att klippa så kallade voddar för broadcast. Enligt uppgifter till Journalisten ska de extra personerna vara kvar under några veckor.

I Jämtland och Norrbotten hade man osynk på ljudet i tisdags. 

Även Stockholmssändningen kantades av ljudproblem på måndagseftermiddagen. Än värre blev det i onsdags när sex minuters förberedelser inför en av sändningarna hamnade på SVT Play och arga tittare ringde in. Programledaren var ensam på plats.

Enligt de uppgifter som Hampus Rundberg, redaktör i Stockholm, har fått från ledningen ska det tekniska felet som uppstod inte ha med den nya organisationen att göra. Men man kan konstatera att redaktionen kan påverkas extra kraftigt av tekniska missar, just eftersom programledaren numera är ensam på plats under sändningar.

Enligt uppgifter ska det också saknas redigeringsdatorer för webbare på ett antal redaktioner i landet. Datorer har beställts utan rätt specificering, vilket har gjort att de saknar redigeringsprogrammet Avid. Nya datorer kan dröja en månad. Att redaktionen i Skåne är ett av de ställen där man saknar rätt webbdatorer bekräftas av journalistklubben.

En källa inom SVT beskriver den nya organisationen som ”en katastrof”.

– Det var rött överallt i riskanalyserna, och alla i personalen varnade gång på gång. De sket ledningen i, körde på i alla fall, och nu ser vi att det blev exakt som vi varnade för. SVT riskerar sina medarbetares hälsa, säger källan.

En annan källa beskriver starten som ”ett haveri”.

– De som ska jobba morgon har aldrig jobbat morgon tidigare och när de frågat om de inte borde få gå bredvid någon så har de fått svaret att de kan läsa en manual. Dagshändelser kommer inte in i sändningen eftersom ingen hinner lägga in dem, eller redigera klart, säger källan.  

Helena Bohm Nilsson är arbetsmijöombud på SVT i Skåne. Hon berättar att klubben har legat på flera gånger om problemen och velat se "torrkörningar" av sändningarna, som aldrig gjordes.

– Vi tycker det är orättvist mot personalen att sätta igång en organisation som inte är färdig, säger Helena Bohm Nilsson.

Jenny Lindeborg arbetar på tv-desken i Malmö som programledare och redaktör och har mycket lång erfarenhet från SVT.

Hon menar att de var beredda på att det skulle vara mycket jobb i början och visst strul. Eftersom de har tre editioner (Skåne, Helsingborg och Blekinge) att ta hand om har deras situation varit väldigt stressad, menar hon.

I Skåne har man, samtidigt som omorganisationen, fått många nya medarbetare som inte hunnit få rätt introduktion och lära sig alla system.

– Det har varit väldigt tufft. Vi har jobbat väldigt hårt, man har knappt hunnit gå på toaletten. Det känns inte bra, bland annat hörde jag mig själv på ett inslag i morse i BC och jag mindes inte ens att jag hade ”spikat” det. Det säger en del om tempot, säger Jenny Lindeborg.

Jenny Lindeborg är samtidigt tydlig med att hon tror på att SVT behöver utveckla sig och upplever att redaktionen har fått bra stöd av sina närmaste chefer. Bland annat genom de extra resurser som har tagits in i form av två produktionstekniker.

Precis som många andra medarbetare anser hon att ledningen har sjösatt en modell som inte är flygfärdig.

– Det är jättemycket programmeringsfel och tekniska struligheter som man räknade med skulle ha vart fixat. Jag förstår inte varför vi inte testade detta genom torrsändningar, då hade vi sluppit göra fel live. 

Om det fortsätter så här hur länge orkar ni?
– Jag är rädd att folk inte kommer orka. Och vad händer om vi inte orkar? Det finns inga andra som är upplärda. Jag hoppas vi ska orka men just nu är det tufft.

(Arkivbild) SVT-redaktionen i Malmö. Foto: Tor Johnsson.

Hanna Nyberg är ordförande för journalistkubben på SVT. Hon är väl medveten om problemen.  

– Det är hemskt för tittarna och inte så kul för personalen att fronta detta, speciellt när de själva har flaggat för att systemen var oprövade när vi gick igång, säger Hanna Nyberg. 

Journalistklubben hade under onsdagen en intensiv dialog med medlemmar som inte hunnit ta varken lunch eller paus de första dagarna.

– En del mycket snabba åtgärder som ska minska arbetsbelastningen sätts nu in, det är helt nödvändigt som klubben ser det, fortsätter hon.  

Utifrån ett publikt perspektiv anser Christina Ågren, programchef för nyheter och minoriteter på SVT, att det är snygga kvalificerade sändningar som gjorts. Att det har inträffat tekniska fel är olyckligt men de fel som ledningen känner till ska ha åtgärdats.

– Samtidigt har vi haft ett bra erbjudande online och jättebra journalistik. Bara igår hade vi sju stories med i Rapport. Sen om vi tittar vi på tv-deskarna så har det skett på bekostnad av att det har varit väldigt stressigt, och det följer vi noga upp. Idag (läs onsdag) har vi också beslutat om extra resurser för att de ska kunna göra ett bra jobb, säger Christina Ågren.

Efter dialog med medarbetarna och facket har ledningen nu förstärkt samtliga tv-deskar. Om det blir permanenta förstärkningar eller inte återstår att se, men arbetsmiljön ligger i fokus, menar Ågren. 

– Vi har bara arbetat så här i två dagar och behöver få tid att se vad vi behöver göra mer, säger hon.

Varför torrkörde ni inte sändningarna innan på alla platser?
– Min uppfattning är nog att man har gjort det överallt, så jag vet inte riktigt vad du menar. Sen kanske jag inte har full koll på alla detaljer här vad man har gjort och inte.

Klas Granström                              Johannes Nesser

kg@journalisten.se                          jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos