Gå direkt till textinnehållet

Fler sjuka av stress på SVTs lokala tv-deskar

Trots att SVT Nyheter satt in extraresurser på de lokala redaktionernas tv-deskar fortsätter sjukanmälningarna. ”Det här går inte. Bemanningen måste utökas permanent”, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT. UPPDATERAD.

Det är fortsatt kris på flera av SVT Nyheters lokala tv-deskar en vecka efter att den nya organisationen sjösattes. Trots att extra personal har tillförts tv-deskarna har flera medarbetare sjukanmält sig med allvarliga stressreaktioner på grund av den nya organisationen.

Journalistklubben på SVT bekräftar för Journalisten att medarbetare har gått hem med stressymtom, och de senaste i dag tisdag.

– Det här går inte. Bemanningen måste utökas permanent. Den här organisationen håller inte och extraresurserna räcker inte, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT.

– Vi jobbar med en skrivelse till ledningen och håller på att räkna på hur många fler tjänster vi anser behövs.

Anders Hansson, ordförande i journalistsektionen i SVT Gävle-Dala, uppger att den nyinrättade tv-desken som betjänar Dalarna och Västmanland har en ”extremt pressad arbetssituation”, men att den tillfälliga extra resurs som tillförts i form av en reporter har gjort att det löst sig ”skapligt”. Han menar att den resursen måste permanentas.

– Personligen tycker jag att detta liknar ett fullskaleexperiment där våra medlemmar riskerar sin hälsa när de ska försöka göra jobbet med för små resurser. Verkligen olyckligt, särskilt eftersom vi varnat för detta i förväg, säger Anders Hansson.

– Och det är nu tredje gången som företaget går fram med den här idén att snurra runt på fyra personer som programledare. Det har gått några år mellan varje tillfälle men vi har varje gång sagt att det inte funkar ens schemamässigt med fyra programledare på alla de sändningstillfällen som vi har. Det behövs minst fem eller kanske till och med sex personer. Företaget har viftat bort våra invändningar varje gång vilket är irriterande, trots att vi ser att vi nu får rätt. Igen!

Uppdatering: Journalisten har ställt fem frågor per mejl till Christina Ågren, chef för de lokala nyheterna på SVT och på tisdagseftermiddagen mejlar hon sina svar. Hon vill inte svara på frågorna om hur mycket extraresurser som har skjutits till och hur länge de ska finnas kvar, eller om mer resurser kommer att skjutas till med anledning av de nya sjukanmälningarna.

Christina Ågren skriver i mejlet:

”Vi behöver utveckla verksamheten för att vara relevanta både för de som väljer oss i tv och online. Men kostnaden får aldrig vara en dålig arbetsmiljö.

Arbetsmiljön har högsta prioritet och vi gör en analys för att, i dialog med fackförbund och medarbetare, säkra en hållbar väg framåt.

Vi har arbetat på nytt sätt i en vecka och det är idag för tidigt säga vad vi behöver justera.

De åtgärder vi nu vidtar är kortsiktiga åtgärder med syfte att skapa lugn för medarbetarna och få en överblick över arbetssituationen.

Signalerna är olika från olika redaktioner, men vi tar alla signaler på allra största allvar och lösningarna kan därför se olika ut beroende på lokala behov.”

 

Johannes Nesser                            Klas Granström 
jne@journalisten.se                          kg@journalisten.se

Fler avsnitt