Gå direkt till textinnehållet

Svenska ledarsidor mest kritiska

Svenska ledarsidor var tydligt mer kritiska mot Sverigedemokraterna än norska, danska och finska ledarsidor var mot ”sina” högerpopulistiska partier. Men kritiken ger inte eko i SDs väljarstöd.

Det visar en ny rapport av journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius och statsvetaren Anders Hellström. Författarna har undersökt hur de fyra största tidningarnas ledarsidor: DN, SvD, Aftonbladet och Expressen, skrev om Sverigedemokraterna under perioden 2009-2012.

Samtliga fyra hade en negativ inställning till SD, mest negativ var Aftonbladet, skriver Lodenius och Hellström på DN Debatt.

De svenska tidningarna hade ockå en betydligt mer negativ ton kring SD än övriga nordiska länders ledarsidor hade när om Fremskrittspartiet, Sannfinländarna och Dansk Folkeparti. Det hänger delvis samman med att SD till skillnad från övriga partier växte fram i nazistiskt och fascistiskt präglade miljöer, skriver Lodenius och Hellström.

De konstaterar också att ledarsidornas inställning till SD inte hejdat partiet från att växa i väljaropinionen. Men, skriver de:

”Frågan är om SD:s väljare bryr sig särskilt mycket om vilka åsikter som uttrycks av landets ledarskribenter. Misstänksamheten mot etablerade medier är omvittnat stor bland partiets väljare, och det kan till och med vara så att den negativa bilden i ledarartiklarna förstärker det budskap som partiet vill få ut: att SD är ett bojkottat parti som för fram obekväma sanningar ur folkdjupet och därför stöts ut.”

Här kan du se en video från när rapporten presenterades i Rosenbad i dag.

Fler avsnitt
Fler videos