Gå direkt till textinnehållet

Svensk-turkisk journalist gripen i Turkiet

Den svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay har gripits i Turkiet misstänkt för kopplingar till Gülenrörelsen. På onsdagsmorgonen utfärdades 47 nya arresteringsordrar på journalister i landet.

Flera medier, bland dem CNN Türk, rapporterar att den kände svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay greps av turkisk polis tidigt i morse i hemmet i Istanbul. Han är misstänkt för kopplingar till Gülenrörelsen som president Erdogan hävdar låg bakom kuppförsöket den 15 juli.

Şahin Alpay är statsvetare, journalist och författare och har doktorerat på Stockholms universitet. Han har tidigare bott i Sverige i många år och talar svenska. Han har en lång karriär som redaktör och kolumnist i flera turkiska tidningar, bland annat Zaman.

Journalisten berättade tidigare i veckan att turkisk polis utfärdat arresteringsordrar på 42 journalister. På onsdagsmorgonen har arresteringsordrar på ytterligare 47 journalister utfärdats. Samtliga ska ha arbetat på Zaman. Många av dem har gripits under morgonen. Totalt är 125 journalister frihetsberövade eller har utfärdade arresteringsordrar i Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos