Gå direkt till textinnehållet

Svensk journalist i rapport om sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp mot journalister på uppdrag är vanligt. Det visar en rapport som nyligen presenterades av Kommittén för skydd av journalister, CPJ. Bland annat berättar en svensk frilansjournalist att hon blev utsatt för sexuellt ofredande i Pakistan.(Rättad)

Anledningen till att journalister tidigare inte velat berätta om övergrepp de utsatts för beror i många fall på att de inte litar på att polisen agerar om de lämnade in en anmälan och att de är oroliga för att bli stigmatiserade. Men många reportrar väljer att inte berätta om övergreppen för sina chefer, oroliga för att inte få några nya uppdrag på fältet.

Jenny Nordberg, svensk frilansjournalist berättar för CPJ att hon blev avskärmad från sina kollegor och omringad av en grupp män som sexuellt ofredade henne, då hon bevakade Benazir Bhuttos återkomst till Pakistan i oktober 2007. Hon tog sig därifrån med hjälp av folk på en lastbil. Inte förrän nu har hon vågat berätta vad som hände. I rapporten berättar hon varför:

"Det är genant och du känner dig som en idiot om du säger något eftersom du rapporterar om mycket värre händelser. Jag berättade inte för min redaktör av rädsla för att förlora uppdrag. Det är defintivt en del av det. Jag ville inte att de skulle se på mig som en tjej. Speciellt eftersom jag försöker vara lika bra eller bättre än manliga korrespondenter. Jag kanske hade berättat för en kvinnlig chef, om jag hade haft nån", berättar Jenny Nordberg för CPJ.

CBS korrespondent Lara Logan blev utsatt för ett liknande övergrepp då hon bevakade revolten i Egypten i februari. Ett tredje exempel är den colombianska journalisten Jineth Bedoya som först efter nio år vågade berätta om det brutala övergrepp hon utsattes för då hon rapporterade om paramilitära grupper år 2000.

Men det är inte bara kvinnor som utsätts för sexuellt våld. Även män förnedras. Ofta sker det i fångenskap. Den pakistanske journalisten Umar Cheema berättar för CPJ att han sexuellt utnyttjades i september 2000.

"När jag med förbundna ögon kläddes av och torterades uppmanade ledaren sina underlydande att antasta mig. Efter att jag blev frigiven visste jag inte vad jag skulle göra. Men jag insåg att jag måste berätta, för det gjorde mig stark och mina fiender mer fega. Deras försök att skrämma mig fick motsatt effekt", berättar Umar Cheema.

Rapporten bygger på intervjuer med 27 journalister från olika delar av världen och 25 korrespondenter.

"Dessa handlingar förhindrar inte bara journalisterna att göra sitt jobb, utan används som hämnd för vad de skrivit", säger Laura Wolfe som skrivit rapporten The silencing crime: Sexual violence and journalists.

För att hjälpa journalister som utsatts för sexuella övergrepp har säkerhetsansvarige på CPJ, Frank Smyth, skrivit en tillägg till organisationens säkerhetsguide.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos