Gå direkt till textinnehållet

Svensk frilans har tillgång till Wikileaks-dokument

Frilansjournalisten Johannes Wahlström är den enda svensk som har tillgång till de omtalade Wikileaks-dokumenten.- Har man som journalist tillgång till den informationen, då har man en skyldighet att berätta det, säger han. (Uppdaterad)

Medieorganisationen Wikileaks senaste omtalade och kontroversiella dokument, som innehöll korrenspondens mellan USA och dess ambassader, har varit en stor nyhet i internationell press de senaste dagarna. Vissa av dokumenten innehåller uppgifter från den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Wahlström har varit i kontakt med Wikileaks sedan han 2008 träffade grundaren Julian Assange och han medverkade också på de mötet som hölls med journalister från New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde och El Pais innan de senaste dokumenten släpptes.

Annons Annons

– Jag blev helt enkelt erbjuden av Wikileaks att, precis som New York Times, The Guardian och flera frilansare, få möjligheten att förhandstitta på dom.

– Jag var med förut och gjorde en större satsning på SVT om Irak-dokumenten som Wikileaks också släppte.

Du säger till Aftonbladet att det skulle vara ”journalistiskt tjänstefel att inte publicera dem”, varför då?

– Det som finns i de här dokumenten är allvarliga och graverande uppgifter och har man som journalist tillgång till den informationen, då har man en skyldighet att berätta det.

Hur har du tänkt publicera dem? Är det många redaktioner visat intresse?

– Jag kan inte gå in på det just nu, men det kommer visa sig den närmaste tiden.

Varför tror du att just du blivit utvald att ta del av de här dokumenten?

– Jag har etablerat en kontakt med dom och har arbetat med deras dokument tidigare. Och därför fick jag den här förfrågan.

Vissa kritiker tycker inte att Wikileaks tar något publicistiskt ansvar, vad tycker du om det?

– Om vi pratar specifikt om de här dokumenten så är det så att vi har en överenskommelse. Vi journalister gör en bedömning. Wikileaks publicerar bara de dokument som vi refererar till. Det ligger på redaktionernas ansvar att ta bort vissa uppgifter eller personer.

– Nu har Wikileaks bara lagt upp några hundra av de 250 000 dokumenten.

Fler avsnitt
Fler videos