Gå direkt till textinnehållet

SvD klandras för ”tjej-Hitlers”-texten

MEN-fällning Svenska Dagbladet utsatte konstnären Stina Wollter för en oförsvarlig publicitetsskada när hon i en ledarkolumn i tidningen kallades ”tjej-Hitler”. Det slår Mediernas etiknämnd fast.

Journalisten har tidigare rapporterat om ledartexten som publicerades i november, där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg och Stina Wollter pekades ut som ”tjej-Hitlers”.

”[E]n tjej-Hitler är alltså någon som hellre kramar Hamas än hjälper kvinnor”, skrev skribenten Susanna Popova, i texten som försvarades av den politiska chefredaktören Tove Lifvendahl.

Stina Wollter JK-anmälde texten – utan åtgärd från JK – och anmälde den till Medieombudsmannen, MO.

MO skriver i sin utredning att Wollter som kulturpersonlighet verksam i offentligheten måste tåla att nagelfaras, och att en ledarsida generellt har stort publicistiskt svängrum.

Men formuleringen om ”tjej-Hitler” är ”mycket offensiv”, konstaterar MO.

SvD har framhållit att uttrycket först använts av en komiker, vilket sedan plockats upp av en krönikör i en annan tidning, innan det hamnade i SvD. Det skulle kunna vara en förmildrande omständighet om det användes ironiskt eller i ett sammanhang som inte var av allvarlig karaktär, menar MO.

”Här är kontexten dock antisemitism, terror och krig. [Att] kallas för eller liknas vid Hitler på det sätt som sker i krönikan gör, i kombination med den efterföljande formuleringen om att det för anmälaren inte spelar någon roll att kvinnor kidnappas, mördas och våldtas så länge de är judinnor, att artikeln enligt min bedömning utsatt henne för en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver MO Caspar Opitz.

Mediernas etiknämnd går på MOs linje och klandrar Svenska Dagbladet.

 

Fler avsnitt
Fler videos