Gå direkt till textinnehållet

Stina Wollter anmäler SvD för ”tjej-Hitler”-texten

En anmälan mot Svenska Dagbladet ska ha lämnats in till både justitiekanslern och Medieombudsmannen, skriver Dagens ETC. Det efter en krönika där flera personer kallades för ”tjej-Hitler”.

Tillsammans med Greta Thunberg och Facebook-gruppen Pink Room kallades Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledare i Svenska Dagbladet. "För dem spelar det ingen roll att Hamas kidnappar, våldtar och mördar kvinnor, så länge kvinnorna också är judinnor", stod det i ledartexten.

Det väckte kritik mot tidningen, vilket Journalisten tidigare rapporterat. Krönikan har dock försvarats av tidningens politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. 

Nu har Wollter lämnat in en anmälan till Justitiekanslern, som är den åklagare i Sverige som kan väcka åtal kring förtal, något Dagens ETC var först att rapportera. Journalisten har också tagit del av anmälan hos Justitiekanslern, där skriver Stina Wollters ombud att de anser att krönikan i första hand utgör förtal och i andra hand förolämpning. 

”Krönikan, som torde innehålla bland de grövsta personangrepp som förekommit i ett grundlagsskyddat medium på senare tid, har fått stor spridning och blivit mycket omtalad”, skriver Stina Wollters ombud. 

Enligt Dagens ETC har även en anmälan lämnats in till Medieombudsmannen, som kan klandra tidningar om de brutit mot branschen etiska riktlinjer. Det bekräftar Stina Wollter för Journalisten. Hon avböjer dock att kommentera anmälningarna.

”Jag vill inte skapa mer fokus kring min person medan barnliken räknas i tusental i Gaza”, skriver hon i ett sms till Journalisten.

Journalisten har utan framgång sökt Greta Thunberg för en kommentar. Justitiekanslerns registrator uppger att ingen annan anmälan inkommit mot SvD. 

Fler avsnitt
Fler videos