Gå direkt till textinnehållet

Studenter avslöjade dålig källkritik

Flera medier publicerade nyheten om att svenska pappor är bäst i världen. Men det var inte sant, utan ett experiment av två journaliststudenter som ville se hur det står till med källkritiken.

Journaliststudenterna Sanna Arbman Hansing och Anna Rosenström skapade en fiktiva tankesmedjan Sensa.

De skickade ut två olika fejkade pressmeddelanden till runt 90 svenska redaktioner där de byggde in statistiska missar. Pressmeddelandet om att svenska pappor är bäst i världen hänvisade till en enkätundersökning besvarad av 1 800 föräldrar i 139 länder: endast tolv svenska föräldrar skulle ha svarat på enkäten.

”Vi har lärt oss att man ska vara noga med källkritik och nu när vi skriver examensarbete vill vi testa hur det faktiskt ser ut, ” säger Sanna Arbman Hansing, magisterstudent vid Göteborgs universitet, till jp.se.

Testet föregicks av en etisk diskussion.

”Vi var noga med att repetera de felaktiga siffrorna i varje intervju så att de fick chans att tänka efter. Skulle någon vara skeptisk till om detta verkligen stämmer skulle vi säga att det var ett experiment,” säger Sanna Arbman Hansing.

Sandra Foresti är kursansvarig för journaliststudenternas examensarbete på magisternivå:

”Jag tycker att det visar på att våra studenter har gjort en viktig undersökning. De visar att källkritik är en viktig fråga” säger hon till jp.se.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos