Gå direkt till textinnehållet

Striptease-reporter misstänks för buggning

Janne Josefsson, reporter på Striptease, kan ha gjort sig skyldig till buggning av Ian Wachtmeister. Det misstänker en åklagare som utreder ärendet.

Janne Josefsson, reporter på Striptease, kan ha gjort sig skyldig till buggning av Ian Wachtmeister.

Det misstänker en åklagare som utreder ärendet.

I programmet återges ett samtal som Wachtmeister fört med några personer då TV-teamet inte var med.

Annons Annons

Josefsson berättar i programmet att TV-teamet övervakades under hela företagsbesöket. Därefter hörs ett samtal mellan en av “övervakarna” och Wachtmeister.

Speakertexten lyder: “Wachtmeister har en mikrofon på sig så vi kan höra vad vi inte skulle få höra, än mindre TV-tittarna”.

Under samtalet framstår det som om företaget försökt föra TV-teamet bakom ljuset.

Ian Wachtmeister polisanmälde Janne Josefsson för olaga avlyssning. Att smyginspela samtal som man själv inte deltar i är olagligt och kan ge böter eller fängelse i max två år.

En åklagare lade ner utredningen med motiveringen att det inte gick att styrka brott. Wachtmeister överklagade beslutet.

Förra veckan beslöt biträdande chefsåklagare Peter Hertting att återuppta utredningen. Hertting anser att “utredningen ger sådant stöd för misstanke att brott har begåtts att det saknades skäl att lägga ned den”.

Den avgörande frågan är om Wachtmeister visste att mikrofonen var på hela tiden.

— Jag hade inte alls kommit överens med Wachtmeister om att mikrofonen skulle stängas av när vi inte filmade, hävdar Janne Josefsson.

— Några gånger när Wachtmeister ville prata privat tog han av sig mikrofonen, han var alltså fullt medveten om den var påslagen hela tiden.

— Josefsson medger ju själv i programmet för hela världen att han spelat in mig i smyg. Caset är så enkelt det nånsin kan bli, säger Ian Wachtmeister.

Fler avsnitt
Fler videos