Gå direkt till textinnehållet

”Stressen kommer att minska”

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, känner sig helt säker på att den stora förändring som nu ska genomföras på SVTs lokala nyheter kommer att leda till bättre arbetsmiljö. Men olika delar av organisationen påverkas olika – SVT Örebro slutar helt att sända tv.

Den stora omorganisationen som kommer att genomföras stegvis från juni och fram till och med november innebär en satsning på mer journalistik, och mer digital journalistik, menar Anne Lagercrantz. Samtidigt kommer arbetsmiljön att förbättras.

– Jag är säker på att när vi skapar tydliga spelytor och format så kommer det att medföra att stressen minskar, säger Anne Lagercrantz.

Delar av omorganisationen beror på den kritik mot den psykosociala arbetsmiljön på de lokala redaktioner i SVT, men grundsyftet är att lyfta den digitala journalistiken.

Annons Annons

– Dessutom skapas nu en rejäl pott med pengar som kan användas för snabbgranskningar på lokal nivå. Uppdrag granskning skjuter till pengar. Det innebär att om en reporter måste frikopplas för att arbeta med en granskning, kommer vi att kunna ta in en ersättare. Det kommer att vässa vår lokala journalistik. Det här känns så roligt. Det är en återinvestering i journalistiken.

Det här är en stor förändring och ett starkt fokus på digitala plattformar. Vad säger du till era konkurrenter som brukar kritisera er när ni gör digitala satsningar?
– Att public service ska vara för alla. Medelåldern bland dem som ser den lokala 18.33-sändningen är 69 år. 

Förhandlingen om omorganisationen har pågått hela våren, och har avslutats i enighet. Journalistklubben på SVT anser dock att det är för tidigt att säga hur utfallet blir.

– Jag håller helt med arbetsgivaren om att genom att skapa tydliga redaktionella riktlinjer, att man ska göra lokala nyheter för sajt, kommer att minska stressen för reportrarna. Otydligheten har varit ett viktigt skäl till stressen. Nu är arbetet istället så pass mallat att risken snarare är att arbetet kan bli lite tråkigt, säger Hanna Nyberg på journalistklubben på SVT.

– Samtidigt ser vi risker med att dela upp organisationen i så tydliga grupper: de som arbetar med onlinepubliceringar och de som arbetar med tv-sändningar. Framför allt är vi oroliga för arbetssituationen för dem som arbetar med tv-sändningarna.

Omorganisationen får också olika konsekvenser för enskilda redaktioner. På de tio stora hubbarna kommer alla söka om sina tjänster senast den 10 augusti. På några redaktioner försvinner tjänster, på andra, som Uppsala och Jönköping, skjuts det till tjänster.

Hårdast drabbas SVT Örebro, som upphör helt att sända tv från och med den 4 november. Deras sändningar ska i stället skötas från Karlstad.

Fler avsnitt
Fler videos