Gå direkt till textinnehållet

Strejken försenar pappersutgåvor

Flera tidningar drabbas av förseningar på pappersutgåvorna och ökade priser ju längre den finska papperstrejken pågår. Hem & Hyra är en av de drabbade. ”Just nu är vi ungefär en vecka sena med delar av upplagan för nummer tre, eftersom papperet kom till tryckeriet en vecka sent”, säger Susanna Skarrie, chefredaktör.

Journalisten har i flera artiklar berättat om pappersstrejken vid finska UPM som varit igång sedan januari. Så sent som förra veckan berättade Sveriges tidskrifter att ungefär en tredjedel av deras medlemmar har fått ökade kostnader för papper.

En av de som nu drabbas av förseningar är Dagens Arbete. I en artikel berättar de att papperstidningen skulle ha utkommit i påskveckan, i bästa fall dimper den i stället ner i brevlådorna den 25 april.

– Det är helt absurt! Det har aldrig hänt DA förr, eller under mina 30 år i branschen, säger tidningens chefredaktör Helle Klein, i en kommentar.

Annons Annons

Anledningen är försenade leveranser av papper till tryckeriet Printagon från tillverkaren Holmen, som samtidigt har lagt på ett så kallat energitillägg på fakturorna.

Även Hem & Hyra drabbas ekonomiskt av krisen, främst genom de ökade priserna som energipristillägget medfört.

– Vi använder oss också av Holmen och drabbas på ett liknande sätt som Dagens Arbete. Energipristillägget är saftigt och gäller på obestämd tid. Just nu är vi ungefär en vecka sena med delar av upplagan för nummer tre, eftersom papperet kom till tryckeriet en vecka sent, säger Susanna Skarrie, chefredaktör på Hem & Hyra, till Journalisten.

Om det blir än svårare att få tag i papper längre fram så räknar Susanna Skarrie med att de behöver köpa in dyrare av andra leverantörer, om det går.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 40 år i branschen. Ingen vet när strejken är över och det är svårt att bedöma hur hårt det här kommer att drabba oss. Det är också annat som kan spela roll på sikt med krig i Europa och dyrare råvarupriser, fortsätter hon.

Fler avsnitt
Fler videos