Gå direkt till textinnehållet

Stort bildprojekt ska dokumentera en dag i världen

En dag under 2012 kommer människor över hela världen att plocka fram kameran och dokumentera sin vardag. Projektet A Day in the World ska samla alla bilderna på en sajt på internet, fritt tillgänglig för alla.

2003 togs initiativet till projektet En dag i Sverige, som bland annat resulterade i en bok och en utställning. Under ett dygn togs omkring 24 000 bilder av det svenska vardagslivet. Omkring en procent av dem valdes ut till en bok. Resten arkiverades på Riksarkivet.

– Genom den nya tekniken kan alla få möjlighet att se alla bilder som tas i det här projektet, sade en av initiativtagarna, fotografen Jeppe Wikström, på en presskonferens. Hade det varit på de blå postlådornas tid hade vi nog inte ens tänkt den här tanken.

Bakom satsningen står den ideella stiftelsen Expressions of Humankind som knutit till sig sponsorer, bland annat Ericsson, och som sökt stöd från stiftelser för att kunna genomföra projektet. Flera internationella dignitärer, som Matti Ahtisaari, Gro Harlem Bruntland, Mary Robinson och Desmond Tutu, har ställt sig bakom idén. I Sverige har bland annat förre utrikesministern Jan Eliasson engagerat sig.

Det är ännu inte bestämt vilken dag stillbilderna ska tas. Det blir någon gång under 2012, troligtvis en tisdag eller onsdag, för att få in så många bilder av vardagsliv som möjligt. Hur många bilder varje fotograf ska få skicka in är inte heller klart, men Jeppe Wikström gissar att det kommer att bli i tre katagorier och att en kategori kommer att bli en bild av ett rum.

– En av våra utmaningar nu blir att försöka sprida information till länder där internet inte är så utbrett, som delar av Asien, mindre länder i Afrika och delar av Sydamerika, sade Jeppe Wikström. Vi vill skapa ett digitalt världsarv och då är det viktigt att det inte bara är västvärlden som deltar. Vi ska försöka hitta så många "ambassadörer" som möjligt som kan sprida budskapet.

Tanken är att A Day in the World bland annat ska resultera i en bok och en utställning.

– Men vi vet inte riktigt vad det här kan leda till. Eftersom alla bilder på sajten kommer att vara fritt tillgängliga för icke kommersiellt bruk så finns det många möjligheter, sade Jeppe Wikström. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Läs mer om A Day in the World här.

Fler avsnitt
Fler videos