Gå direkt till textinnehållet

Stina ska göra Sverige synligt

Västerbottensnytt har fått i uppdrag att göra ”Sverige idag”, ett rikstäckande nyhetsprogram för SVT. - Vi ska fylla glappet mellan de vanliga nyhetssändningarna och Landet runt, säger redaktören Stina Klüft.

Västerbottensnytt har i kamp med flera andra regionala nyhetsstationer fått i uppdrag att göra ett rikstäckande nyhetsprogram. Det ska ta upp dagens största nyhetshändelser i landet och ha namnet "Sverige idag".

– Det handlar om att bredda Sverigebilden. Många bra nyheter som borde ha riksintresse fastnar på regional nivå, berättar Stina Klüft, redaktör för Sverige idag.

Redaktionen i Umeå kommer att bestå av tre tjänster och en tekniker, som jobbar mer eller mindre integrerat med övriga redaktionen på SVT Västerbotten. Programmet ska sändas tre gånger i veckan, 17.30– 17.55 med start från januari. Programledare blir Linda Olofsson, känd för Mitt i naturen och debattprogrammet Argument.

Annons Annons

Enligt Stina Klüft finns det ett glapp i dagens riksrapportering som Sverige idag ska avhjälpa:

– Många riksnyheter väljs bort för att de varken riktigt får plats bland de rundare inslagen i Landet runt, eller de vanliga, stora nyhetssändningarna. Det finns mycket bra svenskt material att välja mellan som produceras i SVTs redaktioner på 28 orter i landet, och de vill vi lyfta fram.

Varför fick just er redaktion uppdraget?

– SVT hade en pitchrunda på nio redaktioner fick göra förslag. Många hade gjort likartade koncept, och jag vet inte exakt varför vi fick uppdraget. Vår idé var i alla fall att få så mycket direktkänsla som möjligt. Ett lite mer opolerat sätt att berätta, kanske.

Var tycker du att TV-rapporteringen har brister idag?

– Vi är trovärdiga och bra på att ta fram nyheter på SVT. Men vi kan göra presentationen bättre och mer intressant, bli bättre på att berätta historier.

Handlar det om begåvning eller metodik?

– Det handlar om att tänka till före. Om att ställa frågor som: Var hittar vi de bästa bilderna, vem ska vara huvudperson, vilka frågor vi ställer, hur ska det presenteras och vilka ska vi intervjua? Men man måste också våga experimentera lite grann. Enskilt viktigaste faktor är nog valet av intervjuperson, säger Stina Klüft.

Fler avsnitt
Fler videos