Gå direkt till textinnehållet

Stampenspekulant med fallande vinst

Stampenspekulanten JP/Politikens Hus är en mediekoncern med fallande resultat som letar nya intäkter. RÄTTAD

Danmarks största tidningskoncern har lagt ett bud på Stampen, som Journalisten berättat. Men vad är JP/Politikens Hus för slags tidningsägare?

– JP/Politikens Hus är ett publicistiskt företag som just nu skär ner till följd av fallande annonsomsättning. Särskilt stort har tappet varit första halvåret 2016, berättar Øjvind Hesselager, utgivare på Journalistens systertidning i Danmark, danska Journalisten.

I år är koncernens mål att minska kostnaderna med fem procent, vilket har uppnåtts genom det redaktionella sparpaket på Jyllands-Posten, Politiken och Ekstra Bladet som Journalisten nyligen berättade om. Bland annat läggs hela fotoavdelningen och redigeringen ned på Ekstra Bladet.

Också koncernens lokaltidningar har fått minska sin personal: var sjätte av 90 medarbetare har försvunnit.

Nettovinsten föll förra året med 39 procent, till 106 miljoner danska kronor, enligt finans.dk.

– Koncernen har å ena sidan ett stabilt överskott och avkastning på egenkapitalet, men båda talen har fallit så mycket att resultatet bland annat blev ett sparpaket, sammanfattar Øjvind Hesselager.

Hans analys är att koncernen försöker anpassa sig till annonstappet till Facebook och Google bland annat genom att tillsätta nya chefredaktörer på både JP och Politiken.

Samtidigt expanderar JP/Politikens hus. I januari köpte den affärstidningen Børsen av Bonnier AB för 800 miljoner danska kronor (”En mycket bra affär för Bonnier”, enligt Bonniers VD.) Och i juli lade man alltså ett bud på svenska Stampen.

Øjvind Hesselager kommenterar budet så här:

”Koncernen letar hela tiden efter nya intäkter. Ledningen verkar allt mer uppmärksam på om företaget i en digital omställningstid står starkt i framtiden och ger avkastning. Jag vet inte vilka planerna är i Sverige, men jag skulle tro att fokus är samma som i Danmark.”

Hans gissning är alltså att koncernen vid ett eventuellt uppköp ser potential i att skära redaktionellt också i Sverige, hand i hand med hur man hanterar annonskrisen på de danska titlarna.

JP/Politikens hus äger sedan tidigare ett 40-tal sydsvenska gratistidningar, via dotterbolaget Politikens Lokalaviser.

 

Fler avsnitt
Fler videos