Gå direkt till textinnehållet

Stå upp för pressfriheten!

För precis tre år sedan vistades jag några veckor i ofredens Angola. Det var en ganska omtumlande upplevelse för en skandinav som aldrig i hela sitt liv känt sig hotad på grund av yrke eller åsikt. För journalistkollegerna i Angola var detta nämligen regel.

För precis tre år sedan vistades jag några veckor i ofredens Angola. Det var en ganska omtumlande upplevelse för en skandinav som aldrig i hela sitt liv känt sig hotad på grund av yrke eller åsikt. För journalistkollegerna i Angola var detta nämligen regel.

Det var också där jag första gången hörde talas om den Internationella Pressfrihetsdagen, som firades stort med ett välbesökt seminarium mitt i huvudstaden Luanda. Med risk för egen frihet och till och med liv, stod den ene efter den and re angolanske journalisten upp och talade om regimens mer eller mindre våldsamma angrepp på medierna.

”Journalister hamnar allt oftare i fokus för politiska, militära eller ekonomiska krafter”

Annons Annons

Hemma i Sverige visste knappt någon att en sådan självklarhet som pressfriheten hade en egen dag. I dag är det möjligen annorlunda. På måndag firas Internationella Pressfrihetsdagen också här – bland annat på Pressklubben i Stockholm med Alexandre Lévy från Reportrar utan gränser i Paris. Denna förening som med sin ständiga, om än förskräckande statistik över hotade, fängslade och mördade kolleger världen över, påminner oss om hur det fortfarande ser ut.

För även om siffrorna tycks sjunka är det uppenbart att journalister och medier allt oftare hamnar i fokus för politiska, militära eller ekonomiska krafter. Antingen i propagandasyfte eller som mål när kritisk granskning ska stoppas. Det som hänt och händer i Jugoslavien och Kosovo, både med enskilda journalister och hela redaktioner, är bara de färskaste i en rad brott mot just mänskliga rättigheter i allmänhet och press- och yttrandefrihet i synnerhet.

Listan kan göras lång: Dödsskjutningarna av nio journalister i Sierra Leone, gripandet och misshandeln av regimkritiska redaktörer i Zimbabwe och mordet på den undersökande journalisten Norbert Zongo i Burkina Faso, är några exempel.

Minnet av den senare kommer förresten att hedras just på Internationella Pressfrihetsdagen, genom ett speciellt journalistpris till hans ära. Priset är instiftat av det nationella presscentret i Ouagadougo och delas ut till den journalist som gjort bästa undersökande knäck i landet.

När varken hot eller kulor knäcker kollegerna i Burkina Faso, är det väl inte för mycket begärt om också vi hedrar dem och andra utsatta journalister på måndag.

Fler avsnitt
Fler videos