Gå direkt till textinnehållet
Radiohuset i Stockholm.
Foto: Tor Johnsson

SR-anställda ska tränas att känna igen AI-manipulation

All SR-personal ska genomgå en grundutbildning i hur man ser om något är AI-genererat. Målet är att höja garden när allt mer falskt material cirkulerar på nätet.

Satsningen presenteras i ett blogginlägg skrivet av Sveriges Radios AI-chef Olle Zachrison och programdirektören Sofia Wadensjö Karén.

Förutom den obligatoriska grundkursen ska även något som kallas för ”spjutspetsar” utses. Det är personer som får en djupare utbildning i ämnet och som kan sprida kunskaperna på redaktionerna och flagga för när osanna uppgifter sprids. Dessa personer ska finnas på SRs redaktioner runt om i landet.

”Ett kollektivt kunskapslyft är nödvändigt – både på redaktionerna och i den breda befolkningen. Folk ska kunna lita på det de hör och läser i nyhetsmedier och även känna sig väl rustade i den ökande informationsfloden”, skriver SR.

Annons Annons

I mars förra året föll SRs program Studio Ett för en fejkad AI-bild, något Medierna i P1 berättat om. Det var en bild där det ser ut som att Rysslands president Vladimir Putin knäböjer för Kinas president Xi Jinping vid ett toppmöte. Studio Ett gick ut med en rättelse dagen efter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos