Gå direkt till textinnehållet

Sölvesborg öppnar kommunhuset för journalister igen

Det nya styret i Sölvesborg vill göra kommunhuset mer tillgängligt för journalister igen. ”Det är välkommet. På många sätt var det ett komplicerat förhållande till Sverigedemokraterna”, säger kommunreportern Jörgen Klinthage.

I höstens val förlorade Sverigedemokraterna makten i Sölvesborg, som kallats SDs skyltfönster, och Jimmie Åkessons exsambo Louise Erixon fick nyligen lämna över kommunalrådsposten. Det nya styret består av S, M, C och det lokala SOL-partiet.

Ett av de första beskeden från det nya styret i Sölvesborg är att man åter vill göra kommunhuset mer tillgängligt för journalister.

– Det är välkommet. På många sätt var det ett komplicerat förhållande till Sverigedemokraterna. Louise Erixon har inte varit nåbar på samma sätt som sina företrädare, och det har inte varit några regelbundna presskonferenser efter kommunstyrelsens möten, säger Sydöstrans kommunreporter Jörgen Klinthage.

Annons Annons

I december 2019 beslutade Sölvesborgs kommunstyrelse om nya inpasseringsregler för kommunhuset, där besökare, inklusive journalister, måste anmäla sig till medborgarkontoret vid alla besök och ledas in och ut av personen man besöker.

– Det gjorde inte vårt arbete lättare. Det påverkade också källskyddet – det var inte så svårt att lista ut vem man pratat med, säger Jörgen Klinthage.

– Kommunhuset ligger 30 meter från redaktionen. I normala fall går jag dit dagligen, kollar kommunposten, pratar med människor, får tips, de får ett ansikte på ett annat sätt än när man mejlar.

Sedan förra veckan kan Sydöstran och BLTs journalister anmäla sig i receptionen och släppas in i kommunhuset utan frågor från personalen.

Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson skrev om saken i en krönika i lördags, där han välkomnar kursändringen med det nya styret:

”Under Samstyrets fyra år var det krångligare att vara journalist. Mina kollegor vittnar om att det varit svårt att få tag i ledande politiker. Rutiner med presskonferenser efter nämndsammanträden avvecklades mer eller mindre.

Och så låstes kommunhuset för allmänheten, inklusive journalister. Så har man i och för sig av säkerhetsskäl gjort på många platser i landet. Men jag har upplevt att det stängda kommunhuset på något sätt ligger i linje med en bild av Sölvesborg som har förmedlats: Det är en otrygg plats, både dagtid och kvällstid.”

Fler avsnitt
Fler videos