Gå direkt till textinnehållet

Sociala medier sätter munkavlelag ur spel

I Storbritannien pågår det en intensiv debatt om domstolar ska kunna förbjuda medierna att rapportera om exempelvis kända personer privatliv. Lagen tillåter domstolar att sätta munkavle på traditionella massmedier.

Fotbollsspelaren Ryan Giggs och Manchester United har begärt att en domstol inte ska får berätta om ett utomäktenskapligt förhållande som han ska ha haft. Men lagen gäller inte sociala medier som exempelvis Twitter, där otrohetsaffären livligt kommenterats, vilket innebär att lagen inte fungerar.

Parlamentsledamoten John Hemming utnyttjade ledamöternas rätt att uttala sig och när han nämnde Ryan Giggs-affären var det fritt fram för medier att nämna Giggs namn eftersom de kunde hänvisa till vad John Hemming hade sagt i parlamentet.

Premiärminister David Cameron sade i en intervju med TV-kanalen ITV att det är ohållbart att tidningar inte kan publicera något som alla andra pratar om. Han sade också att regeringen inte kommer att ta ställning till en eventuell ändring av lagen innan en parlamentarisk kommitté har utrett frågan.

Manchester Uniteds tränare Alex Ferguson försökte bannlysa en reporter från framtida presskonferenser. Anledningen var att denne ställde en fråga om Ryan Giggs och hans eventuella otrohet.

 Läs mer här:

 

Fler avsnitt
Fler videos