Gå direkt till textinnehållet

Snowden: ”Hoppas Sverige ger mig asyl”

”Terrorism är ett dåligt argument för massövervakning.” Det sa Edward Snowden när han gästade Gräv i Göteborg via videolänk. Yttrandefrihetskämpen hann både beröra politik och ge konkreta tips under det välbesökta framträdandet.

Ett av de stora namnen på årets Gräv var Edward Snowden. På grund av sin asylsituation var han inte fysiskt på plats men deltog via videolänk från Ryssland.

– Terrorism är ett dåligt argument för massövervakning eftersom det inte är med den typen av övervakning man faktiskt hittar terrorister. Det finns exempel på att myndigheter till och med har missat terrorister som sedan utfört attentat för att de lagt sina resurser på att massövervaka i stället för att följa upp konkreta tips, säger han.

Han var även kritisk mot förslag om att förbjuda kryptering för att myndigheter lättare ska kunna sköta sin övervakning av terrorister.

Annons Annons

– Den enda signifikanta effekt kryptering har är att det blir svårare att massövervaka kommunikation. Dessutom så har vi kunnat se att terroristerna ofta har så enkel utrustning som möjligt och inte ens använder sig av kryptering, säger han.

Edward Snowden betonade att det spelar mindre roll om den som vill övervaka en kan läsa vad som står i kommunikationen, utan att det är vem och när man kommunicerar med någon som är av intresse. Något som han lyfte som ett argument mot eventuella bestämmelser mot kryptering men också som ett råd för hur man håller sin kommunikation dold. Ett av hans tips var att det är extremt viktigt att tänka på var, när och vem man kommunicerar med över internet eller telenätet.

– Om vi säger att en myndighet vill hitta en visselblåsare som lämnat ett tips till en reporter så kommer de först kommer de att titta på alla personen som journalisten har kommunicerat med. De kommer sedan att försöka identifiera så många som möjligt i materialet. När de förstått vilka som är familj, vänner och kollegor kommer de till slut få ihop en mycket kortare lista på namn och på den finns visselblåsaren, säger han.

Hans förslag för att skaffa sig ett enkelt grundskydd mot insyn är att använda sig av specialiserad mjukvara som en Tor-browser och säkra kommunikationsappar som till exempel Signal.

När det var dags för frågestund undrade en av seminariedeltagarna om hans asylsituation. Han berättade då att han har sök asyl i ett 20-tal länder, men inget land har ens svarat på hans förfrågan.

– Men jag hoppas att ett land som Sverige eller Norge tillslut ska våga ge mig asyl, säger han.

 

Fler avsnitt
Fler videos