Smurf fälls för sponsrad jul

11 november, 2019

GRN-beslut Smurfs närradiosändningar i Guldkanalen i Staffanstorp fälls för sin utformning av flera sponsringsmeddelanden.

Myndigheten för press, radio och tv har på eget initiativ lyssnat på 102,6 Guldkanalen i Staffanstorps kommun mellan klockan 06.00 och 10.00 den 10 december 2018, och anmält flera misstänkta överträdelser vad gäller utformning och placering av sponsringsmeddelanden till Granskningsnämnden för radio och tv, som är en del av myndigheten.

Granskningsnämnden fäller sponsringsmeddelandet i programmet Guldmorgon som löd: ”Guldmorgon i samarbete med Aldos Åkeri i Abbekås, och Mikkelsens bil – din Volkswagen-handlare”, för att ordet ”din” i sponsormeddelandet om Mikkelsens bil var sloganliknande och gav sponsringsmeddelandena en otillåten säljfrämjande utformning.

Programmet Trafikens sponsormeddelande: ”Trafiken i samarbete med Sand & Vattenbläst i Tyringe; och Tandläkarna Kockum och Kockum – kvalitet, trygghet och kunskap”, fälls eftersom budskapet ”kvalitet, trygghet och kunskap” också bedöms av nämnden vara säljfrämjande.

Nämnden konstaterar också att kanalens fullständiga sändningsbeteckning ”102,6 Guldkanalen” inte angavs en gång i timmen som radio- och tv-lagen kräver, i stället sa en speaker ”Det här är Guldkanalen” vid ”ett antal tillfällen” under sändningarna.

Granskningsnämnden hade besvär med att avgöra hur sponsringsmeddelandet för julen skulle bedömas. Meddelandet löd bland annat: ”Julen i samarbete med Åke P – fågel och vilt; Poolhem – thermoplastpool tillverkad i Malmö; Nilsson & Lind – Honda och Citroën i Lund; och Soeco – kontorsmöbler i Dalby.”

Men något program som hette Julen förekom inte i sändningarna, och nämnden resonerar sig i beslutet fram till att ”julen” handlat om en längre sammanhängande sändning eller sändningsperiod innehållande flera program med temat ”julen”. Men det är inte tillåtet. Sponsringsmeddelanden ska lämnas till noga angivna program, konstaterar nämnden och fäller därmed Smurf för ytterligare en överträdelse.

Granskningsnämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten att tillståndshavaren Smurf påförs en särskild avgift om 5 000 kronor för två av överträdelserna.

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies