Gå direkt till textinnehållet

Slavavtal på Kanal 5 för dokusåpan ”69° Nord”

Deltagarna i Kanal 5s dokusåpa ”69° Nord” får ingen ersättning för sin medverkan. De har också förbundit sig att under två år inte framträda i offentliga sammanhang utan tillstånd från kanalen.

Deltagarna i Kanal 5s dokusåpa ”69° Nord” får ingen ersättning för sin medverkan. De har också förbundit sig att under två år inte framträda i offentliga sammanhang utan tillstånd från kanalen.

Inspelningen av ”69° Nord” avslutades för några veckor sen. Programmet är utformat som en resa i tolv etapper, från Smygehuk till Treriksröset.

Anders Knave, programchef på Kanal 5, beskriver programformen som en äventyrsunderhållning, med för deltagarna fysiskt mera krävande inslag än i exempelvis Robinson och Mullvaden.

Varje avsnitt avslutas med att en deltagare röstas bort.

De medverkande har skrivit under ett kontrakt där de förbinder sig att inte satsa på egna artistkarriärer eller slå mynt av sitt eventuella kändisskap för egen del.

radbrytning

I kontraktet heter det bland annat:

”Det kommer inte att utbetalas någon personlig ersättning för min medverkan i ’69° Nord’ däremot kommer resor till och från inspelningsplats att betalas av Nordisk Film AB.”

– De bekostade inte ens hotellrum åt oss under inspelningen utan vi fick ta nattåget, berättar en deltagare. Våra villkor var lika usla som en rumänsk strippas.

I kontraktet sägs också att deltagarna ger Nordisk Film AB rätten att använda allt material från inspelningen och ”… kan ej ställa några krav på hur jag kommer att framställas i det färdigredigerade programmet”.

Genom att skriva under kontraktet ger deltagarna Nordisk Film rätten att använda deras namn och fotografier.

Vidare förbjuds de i kontraktet att tala med medier om innehållet i ”69° Nord”. Däremot är det ”önskvärt” att de under sändningstiden ställer upp så mycket som möjligt för promotion i pressen.

Deltagarnas åtaganden sträcker sig även in i framtiden. Under två år efter programmet visats får de inte jobba åt någon av kanalens konkurrenter. De får inte heller lansera sig som artister utan tillstånd från Kanal 5.

Varför så hårda bud?

– Deltagarna ställer upp frivilligt, säger Anders Knave på Kanal 5. Men jag har full förståelse för om man inte vill skriva under. Jag kan bara säga att det är en fråga om tillgång och efterfrågan.

Knave hänvisar till produktionsbolaget Nordisk Film AB som utformat kontraktet.

– Jag kommenterar inte kontraktet i pressen, säger Nicola Söderlund, VD för Nordisk Film AB.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos