Gå direkt till textinnehållet

Skyttedal överklagar fotodomen

Tidigare KDU-ledaren Sara Skyttedal överklagar domen rörande semesterbilder som Dagens Nyheters tagit från hennes Facebooksida och publicerat i tidningen. Hennes syfte med överklagandet är att hjälpa fotografbranschen. Svenska Fotografers Förbund (SFF) har lovat att ta alla eventuella ekonomiska kostnader för Sara Skyttedal.

Som Journalisten rapporterade i december ska Dagens Nyheter betala Sara Skyttedal 10 000 kronor för olovlig återgivning av sex av Sara Skyttedals fotografier från en Israelresa 2009, enligt en dom i Patent- och marknadsdomstolen.

Domstolen anser att fyra av bilderna, bland annat den som föreställer KDs partiledare Ebba Busch Thor poserande vid en stridsvagn, publicerats i överensstämmelse med god sed eftersom de hade nyhetsvärde. Därför slipper DN betala skadestånd för de bildpubliceringarna.

Nu har Sara Skyttedal beslutat att överklaga domen, meddelar hon på sin Facebooksida. Även om hon till en början var nöjd och lättad över att ha fått rätt mot DN, så har hon insett att domen påverkar hela fotobranschen:

Annons Annons

”Sedan domen avkunnades har jag dock insett att även om domen var en delvinst för mig personligen så var den en förlust för en hel bransch som försörjer sig på bildproduktion och fotografering. Jag har blivit kontaktad av både enskilda fotografer och därefter av Svenska Fotografers Förbund (SFF) som vädjat till mig att överklaga domen. Att DN:s uteblivna fotocred inte bedöms ha något ekonomiskt värde är bara en av de delar som är problematisk för fotografer som ska försörja sig om det får utgöra praxis i framtiden”, skriver Sara Skyttedal.

Hon berättar också att SFF är beredda att stå för den ekonomiska risken för överklagandet och de kostnader som skulle följa av en eventuell förlust.

”I tider där det redan är svårt att försörja sig på kreativa yrken känner jag att jag genom att avstå överklagandet skulle bidra till en situation som försämrar avsevärt. Mot bakgrund av detta kommer jag att överklaga delar av den dom som kom den 22 december. Överskottet från den insamling som gjordes efter förra rättegången kommer inte att användas till detta överklagande, utan pengarna ska överföras till Centrum för rättvisa”, skriver Sara Skyttedal.

Fler avsnitt
Fler videos