Gå direkt till textinnehållet

Skärpt straff för förföljelse av Jessikka Aro

Finlands högsta instans skärper straffet för den proryska propagandisten Johan Bäckman som förföljt journalisten Jessikka Aro genom att förtala och trakassera henne i sociala medier.

Docent Johan Bäckman är en av flera personer knutna till den finska hatsajten MV-lehti som tidigare dömts för bland annat ärekränkning och förföljelse av Yles prisbelönta journalist Jessikka Aro, som avslöjade de ryska trollfabrikerna.

Hovrätten förkastade dock domen om förföljelse och grov ärekränkning och dömde i stället Bäckman för anstiftan till grov ärekränkning. Nu skärper dock Högsta domstolen domen. Den ryska propagandisten Johan Bäckman döms till 60 dagar villkorligt fängelse för olaga förföljelse.

Bäckman har enligt domen under ett och ett halvt år förtalat och trakasserat Aro både via privata meddelanden och inlägg på sociala medier där hon också ofta taggats. Det rapporterar Yle och Feministiskt perspektiv.

Läs Journalistens intervju från 2018 med Jessikka Aro, om hennes banbrytande granskningar som avslöjade de ryska trollfabrikernas inflytande på nätet och i samhällsdebatten.

Fler avsnitt
Fler videos