Gå direkt till textinnehållet

Fängelse för nättroll som kränkte och förföljde Jessikka Aro

MV-lehti-domen Flera personer knutna till den finska hatsajten MV-lehti döms för bland annat ärekränkning och förföljelse av Yles prisbelönta journalist Jessikka Aro, som avslöjade de ryska trollfabrikerna.

Den unika domen i Helsingfors tingsrätt innebär att Ilja Janitskin, som driver hatsajten MV-lehti, får 22 månaders fängelse för 16 olika brott: tre fall av grov ärekränkning, två fall av hets mot folkgrupp, tre fall av upphovsrättsbrott, två fall av sekretessbrott, två fall av penningspelsbrott samt fyra fall av penninginsamlingsbrott. Det rapporterar Yle.

Ärekränkningen riktade sig mot tre personer, varav en är Yle-journalisten Jessikka Aro, som granskat Janitskin och hans hatsajt MV-lehti. På grund av skriverierna i hans kanaler har hon fått mordhot, kränkande meddelanden och hot om sexuellt våld. Janitskin ska också betala 400 000 kronor i skadestånd till Aro.

Den proryska propagandisten Johan Bäckman döms samtidigt för sin roll i trakasserierna av Jessikka Aro på sociala medier och i direkt kontakt, till ett års villkorlig dom. Han ska betala 50 000 kronor i skadestånd till Aro. Ytterligare en person dömdes till tre månaders villkorlig dom.

När Journalisten träffade Jessikka Aro i juli ville hon inte prata om hur hon förföljelsen påverkat henne:

”Det är egentligen enkelt. I slutändan är det här inte mitt problem, det är arbetsgivarens problem och samhällets problem. Det handlar inte om mig. Man måste försöka behålla sin professionalism och hålla huvudet kallt”, sade Jessikka Aro till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos