Gå direkt till textinnehållet

SJFs nya ordförande får 60 000 i lön

Månadslönen för Journalistförbundets nästa ordförande kommer med stor sannolikhet att höjas med minst 20 procent. Enligt tradition ligger ordförandens lön högre än den högsta lönen på kansliet – vilken nyligen blev 60 000 kr per månad.

Månadslönen för Journalistförbundets nästa ordförande kommer med stor sannolikhet att höjas med minst 20 procent.

SJFs kansli har länge haft problem med en oklar ledningsstruktur. För att råda bot på saken inrättades i år en tjänst för en kanslichef.

Den person som anställdes, Hans Kilsved, fick en månadslön på 60 000 kronor. Tidigare hade den högst betalde tjänstemannen på SJFs kansli 44 300 kronor i månaden.

Av tradition har ordföranden i SJF minst lika hög lön som den högst avlönade tjänstemannen. Detta innebär att den nya SJF-ordförande som ska utses vid kongressen i slutet av oktober kommer att få högre lön än nuvarande ordföranden Håkan Carlson.

Håkan Carlson tjänar 49 800 kronor per månad. Höjningen lär alltså bli 20 procent eller mer.

Valberedningens förslag till ny ordförande i Journalistförbundet är Agneta Lindblom Hulthén. Hon har förklarat för förbundet att hon är beredd att ta uppdraget för 60 000 kronor per månad.

Det finns medlemmar som tjänar mindre än en tredjedel av vad du skulle få som ny ordförande om du blir vald. Hur motiverar du en så stor löneskillnad?

– Det är ett av de mest maktpåliggande och mest krävande jobb man kan tänka sig. Vill de ha en billigare ordförande får de väl välja någon annan.

De flesta medlemmars löner höjdes med några få procent förra året. Är det rimligt att ordföranden i förbundet får en lönehöjning på 20 procent?

– Vi får väl se till att journalister i allmänhet får bättre betalt. Jag tycker att både frilansar och anställda tar för lite betalt. Många journalister ger bort sin lön i form av att de inte tar ut övertidsersättning.

Någon enorm löneökning blir det inte för Agneta Lindblom Hulthéns del om hon utses till ny ordförande. Förra året hade hon enligt egen uppgift en taxerad inkomst av cirka 55 000 kronor i månaden.

Agneta Lindblom Hulthén arbetar som frilans och säger att hennes höga lön kommer sig av att hon skriver för personaltidningar, tar fram utbildningsmaterial och håller föredrag.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos