SJF vill avvakta brottsutredningen

19 februari, 1998

SJF avvaktar i väntan på att utredningen klargjort vad som hänt i fallet. Någon protest mot åklagarens agerande är inte att vänta.

SJF avvaktar i väntan på att utredningen klargjort vad som hänt i fallet. Någon protest mot åklagarens agerande är inte att vänta.

Journalistförbundet väljer alltså att ligga lågt i det uppmärksammade fallet med Aftonbladets reporter och misstankarna om brott. Redan i måndags kontaktade man journalistklubben på tidningen, men vill nu framför allt att brottsutredningen ska få arbeta för att klargöra vad som hänt.

— Om det i det läget visar sig att åklagaren inte haft fog för sina misstankar kan det finnas skäl att rikta kritik. Men just nu är det svårt att agera, säger SJFs vice ordförande Lilian Ottosson.

Om å andra sidan brottsmisstankarna bekräftas, ser hon det som ett gravt övertramp – också mot förbundets yrkesregler.

— Den hårda press som många unga kvällstidningsjournalister arbetar under, och den allt hårdare konkurrensen, medför risk att man tänjer gränserna.

Ottosson reagerar också på de kraftiga reaktioner som Aftonbladet ger uttryck för i sina egna spalter, också på nyhetsplats. Tisdagens Aftonbladet tenderade till ensidighet, menar hon.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies