Gå direkt till textinnehållet

SD-politiker döms för bokföringsbrott i hovrätten

SDs riksdagsledamot Martin Kinnunen döms i hovrätten för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter. Han advokat Thomas Olsson säger att domen ska överklagas.

Journalisten har tidigare berättat om SDs mediebolag Samtid & Framtid som utretts för skattebrott. Martin Kinnunen var enda styrelseledamot i bolaget och döms nu av Svea hovrätt för oaktsamt bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom och böter. Han behåller sitt uppdrag som riksdagsledamot, skriver SR Ekot.

”Jag är tyvärr inte ensam i riksdagen att ha dömts för brott. Jag kommer att överklaga detta, jag tycker domen är fullständigt felaktig. Det handlar om 50 affärstransaktioner som inte bokfördes på rätt sätt, innan jag kom in i riksdagen 2013”, säger Martin Kinnunen till Ekot.

Martin Kinnunen friades i tingsrätten men i Svea hovrätt har det kommit fram ny bevisning som inte togs upp i tingsrätten. Det gäller två nya vittnen och ett antal e-postmeddelanden, uppgifter som Expressen fått fram i sina granskningar.

”Vi tycker att den nya bevisningen visar att riksdagsledamoten har fått varningssignaler om att bokföringen i bolaget inte sköttes. De varningssignaler gör att han var skyldig att agera som styrelseledamot och företagare”, säger hovrättsassessor Anna-Karin Berglund till Ekot.

Martin Kinnunens advokat Thomas Olsson säger att domen är överraskande.

”Åtalet i hovrätten bygger på ett lösryckt citat ur ett mejl som inte hade den betydelse för Martin Kinnunen som hovrätten tillmäter det”, säger Thomas Olsson.

Fler avsnitt
Fler videos