Gå direkt till textinnehållet

Saviano åtalas för förtal av Salvini

Den undersökande italienske reportern Roberto Saviano åtalas för att ha kallat inrikesministern Matteo Salvini ”den undre världens minister”.

Sommaren 2018 hotade Matteo Salvini, inrikesminister från det högerpopulistiska partiet Lega, med att dra in det livvaktsskydd som Saviano haft det senaste decenniet sedan han infiltrerade den napolitanska maffian för boken Gomorra.

Hotet från Salvini uppmärksammas i Europarådets senaste rapport om pressfriheten i Europa, som Journalisten rapporterat om.

I en kulturdebatttext publicerad i bland andra Dagens Nyheter beskrev Roberto Saviano därefter inrikesminstern som ”den undre världens minister”. Salvini stämde Saviano för förtal, och nu går fallet till åtal, uppger den grävande reportern själv.

”Jag upprepar mitt omdöme om honom och legitimiteten att kalla honom det”, skriver Saviano på sin Facebooksida, där han också i en video talar om åtalet.

”Det är ett led i den auktoritära högerpopulismens krigföring mot medier och intellektuella, där situationer som nyligen tycktes otänkbara är på väg att bli det nya normala”, skriver DNs kulturchef Björn Wiman i en kommentar till åtalet.

Fler avsnitt
Fler videos