Gå direkt till textinnehållet

Nedskärningarna på DR ”mycket oroande” enligt Europarådet

Den politiska styrningen av Danmarks Radio oroar Europarådet när man summerar 2018 års hot mot pressfriheten i Europa.

Europarådet ger varje år ut en rapport om utvecklingen för mediefriheten i medlemsländerna. I årets rapport slås det fast att pressfriheten i Europa inte varit så skör sedan Berlinmurens fall som den är nu.

Våld, hot och motstånd mot journalister ökar i Europa, och medlemsstaterna behöver agera snabbt och kraftfullt, skriver rådet.

Ett antal länder sätts under särskild lupp. Ett av dem är Italien, där utvecklingen går raskt nedåt. Maffian är det största hotet mot italienska journalister – 21 journalister lever med livvaktsskydd på grund av dödshot från maffian. Situationen har förvärrats av att de två nya vice premiärministrarna Luigi Di Maio och Matteo Salvini regelmässigt uttalar sig fientligt eller hotfullt mot medier i sociala medier. Matteo Salvini har också hotat med att frånta den grävande reportern Roberto Saviano hans livvaktsskydd, noterar Europarådet.

Annons Annons

Public service är under tryck i flera europeiska länder. De tre sätt som används för att underminera public service-mediers oberoende i regionen är genom krympande resurser, begränsningar i uppdraget och ny lagstiftning, enligt rapporten.

Danmark tas upp som ett ”mycket oroande” fall, där Europarådet både pekar på den danska högermittenregeringens nedskärningar och begränsningar av Danmarks Radio, samt att licensen utfasas till förmån för skattefinansiering. Detta exponerar DR för risken av politiskt motiverade nedskärningar, skriver rådet.

Fler avsnitt
Fler videos