Säpo skyddar inte medier som lagen kräver

5 november, 2013

Säpo är enligt lag skyldig att utreda hot mot journalister. Organisationen Utgivarna kräver nu svar från Säpo på varför brott mot författningsskyddet prioriteras så lågt.

Hot mot svenska medier blir allt vanligare. Ett tecken på det är att fyra dagstidningar hotats på kort tid. De hotade medierna får av polisen höra att prioriteringar och resursbrist gör att skyddet av medierna måste ställas mot andra behov. Och då blir stödet till medierna alltför ofta lågt prioriterat, skriver Utgivarna.

Enligt författningsskyddet ska säkerhetspolisen, Säpo, motverka brott som syftar till att påverka bland annat journalisternas yrkesutövning. Hot som framförs för att få journalister att låta bli att granska en viss företeelse omfattas av skyddet. Trots det får medierna som utsatts för hot inte något skydd.

”Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet. Medierna har en central roll i demokratin och har därför rätt till särskilt skydd,” säger Jeanette Gustafsdotter, VD Utgivarna.

Utgivarnas medlemmar gör nu gemensam sak och kräver att Säpo svarar på varför de inte lever upp till sina skyldigheter och därigenom bryter mot författningsskyddet. Medlemmar i Utgivarna är Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen.

”Vi utgår från att vi snarast får ett möte med chefen för Säpo, Anders Thornberg, där han redogör för hur han ska rätta till de allvarliga bristerna och sätta in resurser för att skydda hotade medier och journalister,” säger Jeanette Gustafsdotter.

Taggar: Utgivarna, Säpo, hot

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies