Gå direkt till textinnehållet

Samefolkets ansvarige utgivare angriper chefen på SVTs samiska redaktion: Labba inte trovärdig

I en ledare i senaste numret av Samefolket går tidningens ansvarige utgivare Gustaf Jillker till hårt angrepp mot chefen för SVTs samiska redaktion i Kiruna, Nils Gustav Labba.

I en ledare i senaste numret av Samefolket går tidningens ansvarige utgivare Gustaf Jillker till hårt angrepp mot chefen för SVTs samiska redaktion i Kiruna, Nils Gustav Labba.

Nils Gustav Labbas trovärdighet ifrågasätts eftersom han inte tar avstånd från föreningen Saami-Info, som verkar på en hemsida på nätet.

Tidigare var Nils Gustav Labba ansvarig för hemsidan som tar upp nyheter och debatt om samefrågor. I Journalisten (5/98) beskrevs hur Saami-Info publicerat nakenbilder på journalisten Christina Lindberg, som engagerat sig i rovdjursdebatten.

Sedan dess har Labba slutat som webbmaster för hemsidan. Men han finns kvar i föreningen Saami-Infos medlemsförteckning på nätet.

Gustaf Jillker på Samefolket tycker att Labbas trovärdighet måste ifrågasättas eftersom han bevakar politiska frågor i sametinget samtidigt som Saami-Info på hemsidan tagit ställning för oppositionen i tinget.

— Han bör inte engagera sig i politiska sammanhang, tycker Gustaf Jillker som i ledaren kräver att Labba ska ta avstånd från Saami-Infos antidemokratiska metoder.

Jillker är kritisk till att många av inläggen på hemsidan är anonyma och att det inte finns någon ansvarig utgivare för det som publiceras.

Nils Gustav Labba tycker inte att Samefolket ska lägga sig i vilka föreningar han är medlem i.

— Särskilt inte när det handlar om en förening som vill säkra en öppen och fri debatt.

Han säger att Saami-Info granskat och kritiserat den samepolitiska makten och att det möjligen kan ha uppfattats som partiskt.

— Men föreningen har enligt stadgarna en fri och obunden ställning och det kan inte skada någon att jag är medlem i den. Vår bevakning på Same-TV är det aldrig någon som ifrågasatt. Vi har hög kvalitet och trovärdighet på det som sänds i rutan.

I förra numret av Samefolket publicerades en anonym insändare om sametinget som var kritisk bland annat mot Nils Gustav Labba. Labba hävdar att Samefolket gjort sig skyldig till förtal och förolämpning genom att publicera insändaren och krävde en ursäkt och ett ideellt skadestånd på 30 000 kronor. Om Samefolket gick med på hans krav skulle han inte driva ärendet vidare till åtal.

Ursäkten kom i senaste numret.

— Men vi ursäktar inte att insändaren togs in, säger Gustaf Jillker. Däremot borde Labba fått svara samtidigt som den publicerades.

Nils Gustav Labba vill inte svara på om han tänker driva ärendet vidare till åtal.

— Jag förväntar mig ett svar på mitt brev till Samefolket. Tills dess avvaktar jag med vidare åtgärder.

Däremot tycker han att det är märkligt att Samefolket i ledaren påstår att han försöker tysta tidningen och att han som offentlig person borde tåla att bli kritiserad.

— Jag har inte agerat mot Samefolket i min roll som offentlig person. Däremot är jag som privatperson upprörd över att insändaren ifrågasatt min heder. Jag och min familj blev mycket illa berörda och jag ville göra en ordentlig markering. Nu förväntar jag mig ett svar.

Förra gången Journalisten skrev om Nils Gustav Labbas agerande på Saami-Infos hemsida sade Hans Olof Ohlson, distriktschef vid Sveriges Television i Luleå, att om Nils Gustav Labba fortfarande har en aktiv roll i Saami-Info riskerade det att skada SVTs trovärdighet. Han har läst ledaren i Samefolket men vill för dagen inte kommentera den.

— Vi för diskussioner om det här i ledningen. Jag kan inte säga mer just nu.

Fler avsnitt
Fler videos