Saeed Alnahhal (bilden) förtalades av Samhällsnytts utgivare Mats Dagerlind. FOTO: Tor Johnsson

Saeed Alnahhal: ”Att svartmåla journalister är farligt”

4 oktober, 2021

DN-journalisten Saeed Alnahhal är nöjd med att Samhällsnytts ansvarige utgivare döms för grovt förtal. ”Det är idag väldigt lätt att misstänkliggöra journalister”, säger han.

I förmiddags dömde Stockholms tingsrätt Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal av journalisten Saeed Alnahhal. I en artikel hade Samhällsnytt påstått att Alnahhal hade kopplingar till terroristorganisationer i Syrien.

Saeed Alnahhal är nöjd med domen.

– Domen var rättvis. Jag var inte så orolig över resultatet då anklagelserna var helt grundlösa och meningslösa. Domen betyder ändå mycket för mig som person och som journalist. Jag är glad att jag fick någon form av upprättelse och kompensation. Men samtidigt är jag inte bekväm med upplevelsen alls. Det var ett tufft år och förhandlingen var inte lätt, säger Saeed Alnahhal.

– Det är idag väldigt lätt att misstänkliggöra journalister genom att antyda saker som inte stämmer, men som sedan liksom hänger kvar. Därför är det viktigt att gå till botten med detta.

Han tycker att det är viktigt för journalister att anmäla när de utsätts för förtal.

– Att driva målet var nödvändigt inte bara för mig personligen, men även är för mina kollegor på Dagens Nyheter och den svenska journalistiken som helhet. Att svartmåla journalister är farligt och kan påverka deras mod att skriva. De som tänker förtala journalister bör veta att de inte kommer att bli ostraffade, säger Saeed Alnahhal.

Journalisten har varit i kontakt med Mats Dagerlind som avböjer att kommentera. Dagerlinds advokat Tomas Olsson säger till Dagens Nyheter att han är förvånad över domen men ännu inte kan lämna besked om den kommer att överklagas.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies