Gå direkt till textinnehållet

Saeed Alnahhal: ”Att svartmåla journalister är farligt”

DN-journalisten Saeed Alnahhal är nöjd med att Samhällsnytts ansvarige utgivare döms för grovt förtal. ”Det är idag väldigt lätt att misstänkliggöra journalister”, säger han.

I förmiddags dömde Stockholms tingsrätt Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal av journalisten Saeed Alnahhal. I en artikel hade Samhällsnytt påstått att Alnahhal hade kopplingar till terroristorganisationer i Syrien.

Saeed Alnahhal är nöjd med domen.

– Domen var rättvis. Jag var inte så orolig över resultatet då anklagelserna var helt grundlösa och meningslösa. Domen betyder ändå mycket för mig som person och som journalist. Jag är glad att jag fick någon form av upprättelse och kompensation. Men samtidigt är jag inte bekväm med upplevelsen alls. Det var ett tufft år och förhandlingen var inte lätt, säger Saeed Alnahhal.

– Det är idag väldigt lätt att misstänkliggöra journalister genom att antyda saker som inte stämmer, men som sedan liksom hänger kvar. Därför är det viktigt att gå till botten med detta.

Han tycker att det är viktigt för journalister att anmäla när de utsätts för förtal.

– Att driva målet var nödvändigt inte bara för mig personligen, men även är för mina kollegor på Dagens Nyheter och den svenska journalistiken som helhet. Att svartmåla journalister är farligt och kan påverka deras mod att skriva. De som tänker förtala journalister bör veta att de inte kommer att bli ostraffade, säger Saeed Alnahhal.

Journalisten har varit i kontakt med Mats Dagerlind som avböjer att kommentera. Dagerlinds advokat Tomas Olsson säger till Dagens Nyheter att han är förvånad över domen men ännu inte kan lämna besked om den kommer att överklagas.

Fler avsnitt
Fler videos