Gå direkt till textinnehållet

Rusch efter volontärplats

Det är många som traktar efter en journalistvolontärplats hos Modern Times Group MTG AB.

Det är många som traktar efter en journalistvolontärplats hos Modern Times Group MTG AB.

– Vi har blivit helt nerringda, säger Pär Altan, presschef på TV3 och informationsansvarig på MTG.

I början av oktober fanns en stor annons i tidningen Metro. MTG sökte journalistvolontärer.

Annons Annons

De som får chansen ska jobba som lärlingar under omkring tolv månader i flera av koncernens dotterbolag. Inom MTG-koncernen finns till exempel TV3, ViaSat, Strix Television, Radio Rix, TVshop, Finanstidningen och Metro.

MTG söker främst personer, mellan 24 och 30 år, som arbetat några år med kommunikation. Den som inte är nyfiken, flexibel, snabb, uthållig eller som förväntar sig en i förväg utstakad karriärplan göre sig icke besvär. Men i annonsen lockar MTG med att lärlingsplatsen kan ge ett fast jobb: ”Om vi vid lärlingsperiodens slut är nöjda med varandra finns det goda chanser till en spännande framtid inom MTG-koncernen”.

– Vi vill pröva ett nytt sätt att rekrytera folk, berättar Pär Altan. Vi har behov av journalister och det här är ett försök att hitta dem.

Han försäkrar att den här rekryteringsvägen inte ska slå ut mer traditionella sätt att söka folk till nya tjänster.

– Det här är ett försök och vi vill se hur det faller ut. Ger det mersmak kommer vi nog att fortsätta.

MTG vill ha en eller två lärlingar som ska gå runt på olika arbetsplatser för att få en bred erfarenhet av MTGs olika verksamhetsområden.

I annonsen står att journalistvolontärerna också ska genomgå säljutbildning?

– Ja, men det är inte meningen att våra volontärer ska bli säljare. De ska bli kommunikatörer. Däremot kan det vara bra att de får god inblick även i säljavdelningens vardag.

Får de någon lön?

– Naturligtvis ska de få lön. Men jag kan inte ge dig någon uppgift om hur stor den blir. Det kommer vi att göra upp med dem som blir aktuella. Lönen sätts utifrån vilken bakgrund och erfarenhet de har.

Pär Altan berättar att de som varit intresserade av en plats som volontär har skiftande erfarenhet av branschen. Det finns sökande som kommer direkt från skolan, men också de som har några års erfarenhet från kommunikationsbranschen.

– Annonsen har helt klart väckt ett stort intresse.

Unn Edberg, journalistklubbens ordförande på Metro, ett av MTGs dotterbolag, säger att klubben inte fått någon information om lärlingsförsöket. Ärendet har heller inte tagits upp i klubbstyrelsen.

– Lärlingarna anställs av MTG, inte av Metro.

Fler avsnitt
Fler videos