Gå direkt till textinnehållet

RUG avfärdar anklagelser mot gripne svensken

Reportrar utan gränser (RSF) avfärdar anklagelserna  mot den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin som en metod att försöka tysta kritik mot den turkiska regimen.  

Reportrar utan gränser begär att spanska myndigheter avfärdar begäran och låter Yalcin fortsätta sin resa till Sverige. 

I torsdags greps Hamza Yalcin i Barcelona vid en passkontroll i samband med en semesterresa. Orsaken var en internationell efterlysning om terrorism utfärdad av de turkiska myndigheterna, som Journalisten kunde berätta i går.

– Situationen för journalister inne i Turkiet är sedan länge bedrövlig. Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser. Han vill visa att han kan komma åt kritiska röster även om de inte finns i landet. Det är ett missbruk av det internationella polissamarbetet som riskerar att få stora konsekvenser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser (RUG), i ett uttalande.

Spanien har 40 dagar på sig att handlägga ärendet. Hamza Yalcin är den andra svenska medborgare som gripits av turkiska myndigheter på kort tid. Den 5 juli greps den svenske IT-konsulten Ali Gharavi i samband med en säkerhetsutbildning för människorättsaktivister. 

Turkiet återfinns på plats 155 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos